Повечето санкции срещу Русия са на книга и не работят,

...
Повечето санкции срещу Русия са на книга и не работят,
Коментари Харесай

Експерт по безопасност на АЕЦ: Русия саботира работата за контрол на ядрения материал

Повечето наказания против Русия са на книга и не работят, а самата Русия саботира работата на Международната организация по надзор на нуклеарния материал. От няколко седмици, по неразбираеми аргументи, Агенцията не получава данни от своите системи там. Това сподели пред специалистът по сигурност на АЕЦ проф. Георги Касчиев.

Според него Чернобил е прекомерно надалеч от нас и няма никакъв късмет радиоактивните частици, които се издигат във въздуха от пожарите там, да стигнат до нас.

" Ефектът е местен. Зоната е под съветски надзор и няма по какъв начин украинските служби да упражняват цялостен надзор над тези повече от 30 пожара. Опасността е друга - да не бъдат развалени нуклеарните обекти, които се намират на тази площадка. Става дума най-много за централното вместилище за отработено гориво, което е едно от най-големите в Европа. В хранилището се съдържат близо 2400 тона тежки метали ", изясни специалистът.

Проф. Касчиев акцентира, че не може всеки по избор да приема таблетки калиев йодит, защото в случай че в тялото ни има повече или по-малко йод, това води до болести - най-много на щитовидната жлеза.

" Приемат се единствено при положение, когато изгодата ще бъде по-голяма от вредите, които ще се нанесат на организма ", счита той.

Експертът разяснява и въпроса за диверсификация на нуклеарното гориво и разясни, че има подписани съглашения за разбори, които би трябвало да покажат дали взаимното потребление на съветско и американско гориво би било безвредно.

" В някои детайли, в горната част на касетата, която се притиска от съответните устройства, с цел да остане неподвижна в дейната зона, има някакви разлики. Има разлика в цената, американското гориво е по-скъпо ", уточни проф. Касчиев.

И разясни, че за Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " са доставени всички аварийни елементи, само че това е под въпрос за Шести блок. " Необходими са незабавни дейности от страна на премиера, с цел да се направи бърз контакт с Чехия, където има същата централа като в Козлодуй. Чешката промишленост създава доста от нужните съставни елементи за тази централа. Другата опция е Китай ", счита професорът.

" Трябва да се тревожим от всичко, което се случва в Украйна, освен към Чернобил ", сподели още Касчием и изрази мнение, че ние към този момент сме въвлечени във войната и Русия няма да спре единствено с разгромяването и разграбването на Украйна.

Относно настояването на Путин газта от Русия да бъде заплащана в рубли, проф. Касчиев отговори: " Всички настоящи контракти плануват заплащане на газа в долари или евро. Руснаците трансформират всичко едностранно. Нашите не би трябвало да се съгласяват, би трябвало да проявят неотстъпчивост. Щом вие по този начин, и ние по този начин. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР