Повечето от европейските депутати подкрепиха приемането на законодателство, което да

...
Повечето от европейските депутати подкрепиха приемането на законодателство, което да
Коментари Харесай

Елена Йончева предлага европейско законодателство, което да обяви SLAPP делата срещу журналисти за недопустими

Повечето от европейските депутати поддържаха приемането на законодателство, което да ограничи така наречен SLAPP каузи (strategic lawsuit against public participation). Те се завеждат против публицисти и цивилен деятели, с цел да бъдат притискани и унизени като се принуждават да отделят средства, време и сила в изтощаващи процеси, някои от които не престават с години. Докато ги има SLAPP делата, ще го има страхът у публицистите. Ще има и самоцензура, съобщи Елена Йончева.

Комисар Вера Йоурова ще изпрати писма до министрите на правораздаването във всички страни членки на Европейски Съюз, с цел да изясни, че бъдещето законодателство няма за цел да ограничи достъпа до правораздаване. Идеята е съдиите да осъзнаят явлението „ SLAPP “ и да са задоволително готови, с цел да го разпознават.

Елена Йончева изиска ясни критерии какво съставляват SLAPP делата и бърза реакция във всеки обособен случай. Нарастващият брой на сходни каузи се дължи и на обстоятелството, че тези процеси постоянно остават скрити от публичното внимание, сподели тя. Проблемът е толкоз огромен, че е мъчно да се обхване изцяло, даже на европейско равнище. В България няма публична статистика на тези случаи, само че по неофициални данни от неправителствения бранш броят им надвишава 300.

Тя настоя в идния отчет на Европейския парламент да са посочени съответни страни и съответни имена.

Да има специфичен фонд за финансова поддръжка на публицистите в правосъдните производства; да се покачва осведомеността на съдиите, с цел да разпознават SLAPP делата; да се ограничи опцията ищците да избират най-хубавата пълномощия за тях, когато става дума за трансгранични случаи; контрасанкции за ищеца, в случай че съдът одобри, че е злоупотребил с правото, са част от другите обсъждани хрумвания за законодателство.

Засега в Европа няма страна с национално законодателство против SLAPP делата. Най-добрите практики са в Съединени американски щати, канадската провинция Квебек и Австралия.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР