Повечето жители на Каталуния смятат, че референдумът за независимост, който

...
Повечето жители на Каталуния смятат, че референдумът за независимост, който
Коментари Харесай

Повечето каталунци смятат референдума за независимост за незаконен

Повечето поданици на Каталуния считат, че референдумът за самостоятелност, който локалните управляващи желаят да проведат на 1 октомври, е противозаконен. Това излиза наяве от проучване, оповестено във вестник " Ел Паис ".
Според изследването, 56% от каталунците имат вяра, че плебисцитът, под формата, в която е плануван, не може да се смята за правно или юридически годен. Обратната позиция се споделят от 38% от респондентите. В същото време към един от осем респонденти считат, че отговорността за разрастването на сепаратистките настроения в региона е на испанския министър председател Мариано Рахой.
БГНЕС напомня, че сепаратисткото държавно управление на Каталуния внесе тази седмица указ за провеждането на референдум за самостоятелност от Испания, който ще се организира на 1 октомври тази година.
Декретът бе подписан през днешния ден от премиера на Каталуния Карлес Пучдемон, както и от целия му кабинет, с цел да се показва обединяването на самостоятелната област пред заканите на Мадрид да разгласи плебисцита за незаконен.
Ако вотът от националното допитване се окаже позитивен, Каталуния планува основаването на лична данъчна администрация, данъчно обезпечаване и дипломатическо ведомство.
Веднага по-късно испанският основен прокурор Хосе Мануел Маса заяви, че районните водачи на Каталуния ще бъдат упрекнати по правосъден път поради проектите им да проведат референдум за самостоятелност през идващия месец. Той се закани още, че всички материали в поддръжка на вота ще бъдат конфискувани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР