Повечето хора научават за птичките и пчеличките, когато са малки,

...
Повечето хора научават за птичките и пчеличките, когато са малки,
Коментари Харесай

Запознайте се с животните, чийто любовен живот е по-сложен от вашия

Повечето хора научават за " птичките и пчеличките ", когато са дребни, само че сексът в животинското царство не е за хора със слаби сърца.

На всеки паун, който размахва ослепителните си пера, с цел да притегли паун, се пада друго създание, което прави нещо необичайно или напряко смъртоносно в името на това да съобщи гените си.

Влюбени торбести животни на смъртоносна задача

 width=

Сроден на тасманийския демон, северният куол е малко месоядно торбесто животно, което е обект на биологична мистерия. Мъжките умират след един сватбен сезон и никой не знае за какво.

Сега откривателите са показали пояснение в скорошна научна публикация: мъжките куоли са толкоз луди по секса, че умират от безсилие.

 Северният куол не е единственият, който умира след един сватбен сезон - това събитие е репродуктивна тактика, наречена полубратство, която се среща при животни като сьомгата и богомолката.

Морски дяволчета

За да оцелеят без ресурсите на по-слънчевите и плитки води, дълбоководните същества са еволюирали до, в случай че перифразираме Чарлз Дарвин, безкрайни форми, които са най-причудливи. Вземете рибата Морси демон - може би я помните от " Търсенето на Немо " с биолуминесцентната ѝ стръв и скърцащите ѝ зъби. Това, което може би не знаете, е, че този рибен изверг би трябвало да е бил женски.

Това е по този начин, тъй като при дълбоководните морски риби мъжкият не е нищо повече от " дребна торбичка, цялостна със сперматозоиди, която реагира хормонално на узрелите яйчници на женската ", споделя Тед Пийч, почетен професор в Училището по водни науки и риболовство към Вашингтонския университет. " Женските се занимават с лова и храненето. Единствената цел на живота на мъжките е да си намерят женска. "

Мъжкият, който при някои типове е единствено една шестдесета от дължината на женската, има огромни очи и ноздри, с цел да може да си откри сътрудник. След като открие женската, мъжкият се вкопчва в нея с щипковидни зъби. Понякога мъжкият морски демон се задържа задоволително дълго, с цел да освободи спермата си и да оплоди яйцата на женската. В други случаи мъжкият остава в близост.

" Колкото по-дълго остане прикован, толкоз по-голям е шансът тъканите на мъжкия и женската да се слеят ", споделя Пийч. " Същинските кафези се сливат, все едно са запоени. " Понякога сътрудниците имат обща кръв, която оказва помощ за поддържането на мъжкия. Пиеч споделя, че морските риби може да са развили тази странна тактика за чифтосване, с цел да оцелеят в дълбините, където храната е нищожна.

Години наред учените познаваха тези риби единствено по мъртви екземпляри, извадени от дълбините. През 2018 година португалската фондация " Ребиков-Нигелер " разгласява първите фрагменти на жива двойка морски дяволи, която се носи в дълбочина край крайбрежията на Азорските острови в Северния Атлантически океан. Мъничкият мъжки е закачен за корема на женската, едвам видим измежду нейните светещи пипала.
 

Огненоцветните бръмбари печелят сътрудници с токсична слуз

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР