Повечето германци не искат правителството им да разхлабва строгите си

...
Повечето германци не искат правителството им да разхлабва строгите си
Коментари Харесай

Въпрос на ДНК: Германците обедняват, но не искат държавата да взима дългове

Повечето германци не желаят държавното управление им да разхлабва строгите си правила за взимане на заеми, с цел да се оправи с бюджетната каша, само че мнозина в страната, която се гордее с пестеливостта си, усилват личните си задължения, защото рецесията с разноските за живот се задълбочава.

Коалицията на канцлера Олаф Шолц, напомня в собствен разбор Reuters, беше неприятно сюрпризирана от правосъдно решение от предишния месец, което хвърли финансите ѝ в безпорядък и я принуди да прекрати действието на конституционно закрепената " дългова спирачка " за бюджета за 2023 година

Разговорите тази седмица могат да решат дали тя ще се опита да спре и ограничаването за чисти нови заеми през идната година, с цел да запълни дупката в бюджета от 17 милиарда евро - ход, който би рискувал да провокира гневни реакции и още едно правно предизвикателство от страна на опозиционните партии.

Проучване на публичната телевизия ZDF демонстрира, че 61% от германците са срещу разхлабването на дълговата спирачка, макар че алтернативата може да включва редуциране на обществените помощи и дотациите, които помогнаха на доста хора да преживеят икономическите разтърсвания на пандемията и инфлацията.

Експертите по задълженията настояват, че от ден на ден хора в Германия към този момент са изправени пред финансови усложнения вследствие на пандемията и растежа на цените, които са понижили приходите им.

" Наблюдаваме явен прелом в свръхзадлъжнялостта ", споделя пред осведомителната организация Патрик-Лудвиг Ханцш, началник на икономическите проучвания в кредитната организация Creditreform.

Броят на задлъжнелите лица се е нараснал за първи път от 2019 година насам със 17 000 до 5,9 милиона, показва Ханцш, като цитира число, което е коригирал предвид на скорошна смяна в метода на премерване на тези данни.

През 2023 година се следи и 30% скок на схемите " купи в този момент, заплати по-късно " и по-малките заеми на вноски, показват от Creditreform, защото някои хора с лимитирани финансови благоприятни условия наваксват изоставането в потреблението.

В същото време кредитната организация следи нарастване на " меките " индикатори за свръхзадлъжнялост - които постоянно предшестват " твърдите " проблеми като банкрута.

" Преди да се сблъскате с частен банкрут, има интервал на разстройства в заплащанията. Това назоваваме " мека " свръхзадлъжнялост и тя в действителност се е нараснала още веднъж за първи път след пандемията ", споделя Ханцш.

Центровете за съвещания по въпросите на дълга споделят, че постоянно не са в положение да отговорят на търсенето.

" Ние просто нямаме консултантски потенциал, с цел да се оправим с това ", споделя Инес Моерс, ръководещ шеф на Федералната работна група за дългово консултиране в Германия. " Ако в този момент спирачката на цените на електрическата енергия бъде отпусната, тогава се тормозим, че търсенето ще бъде още по-голямо ".

Ограниченията на цените на силата изтичат в края на годината.

Опитвайки се да потуши тези терзания, Шолц декларира пред Народното събрание предходната седмица, че елементарните германци ще бъдат предпазени от бюджетната рецесия. Но мнозина не са уверени в това.

" Като банкер постоянно съм виждал по какъв начин хората затъват до шия в задължения и се оказват в дългова серпантина ", споделя Йенс Мертенс, който работи в отдел " Продажби " в банка. " Държавата има доста ненужни разноски, да вземем за пример всички велоалеи в Берлин или милиардите в Украйна. Именно там би трябвало да се вършат икономии, а не за обществени разноски за хората тук. "

Министърът на финансите Кристиан Линднер е измежду тези, които поддържат бюджетните икономии, а не прекъсване на действието на дълговата спирачка.

Германско ДНК

Спомените за това по какъв начин пестеливостта е проправила пътя на следвоенното възобновяване и какъв брой скъпо е коствала реинтеграцията на някогашната комунистическа Източна Германия са оформили у германците политическа просвета на отвращение за задлъжняване.

В разгара на дълговата рецесия в еврозоната тогавашният канцлер Ангела Меркел изтъкваше стереотипно благоразумната " швабска стопанка " като модел за Европа, до момента в който закъсали страни като Гърция страдаха, че са принудени да вършат строги икономии.

Сред западните страни немските семейства имат релативно невисок % на задлъжнялост от към 100% от разполагаемия си приход през 2022 година - в прилежаща Нидерландия това съответствие е повече от двойно.

И даже по време на рецесия германците имат едни от най-високите равнища на спестявания измежду индустриализираните народи. Средно семействата са съумели да заделят към 11% от приходите си през първата половина на 2023 година, сочат държавни данни.

За Райнер Холцнагел, ръководител на лобистката група на Асоциацията на немските данъкоплатци и уверен бранител на дълговата спирачка, деликатното бюджетиране е част от немския нрав: " В нашето ДНК е заложено, че не желаеме да оставим на децата си толкоз доста задължения. "

Друго изследване на RTL Group демонстрира, че единствено 34% от германците желаят държавното управление да поеме повече дълг, макар че 53% считат, че бюджетната рецесия ще засегне личните им финанси.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР