Повечето футболни отбори, особено популярните, имат не само официално име,

...
Повечето футболни отбори, особено популярните, имат не само официално име,
Коментари Харесай

Защо наричат Ювентус „старата госпожа“?

 Ювентус

Повечето футболни тимове, изключително известните, имат освен публично име, само че и разнообразни прякори, които почитателите им дават. Всеки от тях има своя лична история. Известният клуб Ювентус не прави изключение. Макар че даже най-големите почитатели на тима се затрудняват да обяснят произхода на прякора „ Старата госпожа “.

Възникване и триумфи на Ювентус

Ювентус („ младост “) е прочут професионален футболен клуб от Италия (Торино). Това е най-успелият клуб в страната, както и един най-силните клубове освен в Европа, само че и в целия свят. Основан е в края на 19 век в Торино. Оригиналното име е „ Спортен клуб Ювентус “. Клубът е благосъстоятелност на италианското семейство Аниели от 20-те години на предишния век.

Според ФИФА Ювентус се подрежда на 7-мо място измежду най-силните футболни клубове на 20-ти век. Първоначално екипите на тима са розови, само че през 1903 година е заменен с фамозния черно-бял цвят.

Интересен факт: съгласно разнообразни анкети Ювентус е най-популярният клуб в Италия. В цяла Европа към 13 милиона души поддържат тима.

Защо назовават Ювентус „ остарялата госпожа “?

Има доста теории за какво футболният клуб Ювентус се назовава „ остарялата госпожа “ („ la Vecchia signora “). И нито един от тях не е формален. Например прякорът може да се е появил, откакто семейство Аниели придобило тима. Феновете дали на тима название, с което да се съпостави с елегантна аристократична жена.

Има мнение и че Ювентус е именуван „ Старата госпожа “, защото към 30-те години на предишния век доста от водачите на тима към този момент били на възраст от 30 години, което се считало за доста за професионални спортисти. Затова почитателите се шегували с футболистите. Според друга версия името се е появило заради обстоятелството, че Ювентус е един от първите италиански футболни клубове. „ Стара госпожа “ е знак на почитание и респект.

В предишното в Северна Италия служащите наричали заможните хора „ остарели сеньорити “. Тъй като Ювентус бил благосъстоятелност на хора с огромно положение, името се пренесло футболния клуб клуб. Отборът има доста почитатели. Някои от тях били толкоз отдадени, че считали клуба за своята втора половинка и го наричали „ моята остаряла дама “.

Има и друга малко евентуална, само че въпреки всичко версия. В годините 57-58 на предишния век екипът на Ювентус бил с необятни фланелки с надълбоко деколте начело. По време на тичане те мощно се надували и откъм гърба играчите като че ли имали „ гърбици “ на гърба си. Прякорът може да е пристигнал от тук, защото в Торино „ goeba “ значи просто „ остаряла жена “ или „ гърбунка “, което по-късно да е дало началото на комичното име на клуба.

Освен „ остарялата госпожа “, футболният тим има и други прякори. „ Булката на Италия “ – този прякор „ Ювентус “ дължи на мигранти, пристигнали в страната, с цел да работят в известната италианска фабрика за коли. Работниците боледували за Юве, защото той принадлежал на притежателите на завода – семейство Аниели. Прякорите „ зебрите “ и „ бианконерите “ (черно-белите) произлизат от съответните цветове на екипа.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР