Повечето българи искат да запазят своята валута - стабилния лев.

...
Повечето българи искат да запазят своята валута - стабилния лев.
Коментари Харесай

Чужди медии: България иска еврото, но дали еврото иска България?


Повечето българи желаят да запазят своята валута - постоянния лев. Това единствено може да радва доста от страните в еврозоната, тъй като имиджът на страната не е най-хубавият. Какво още пишат непознати медии за България и еврото?

". Но дали еврото желае България? " - под това заглавие неделното издание на „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ разгласява обширна публикация от отличния ценител на България Михаел Мартенс. Повод е скорошното посещаване на немския финансов министър Линднер в София. Още при започване на публикацията Мартенс прецизира изнесеното в заглавието: „ Правителството се надява да се приближи до една преследвана от години цел: България желае да стане член на еврозоната. А казано по-точно: българският хайлайф го желае “.

Действителността е по-добра от имиджа на България

Авторът показва, че в България. Според него желанието на българите да запазят личната си валута провокира облекчение в доста други страни от Европейски Съюз. „ Защото, внимателно дефинирано, имиджът на България не е от най-прекрасните. За това има известни учредения, само че някои от съмненията са несправедливи, тъй като имат връзка по-скоро с онзиденшната, в сравнение с с днешната България. Имиджът на България е изостанал с към 15 години, или казано иначе: действителността в България е изпреварила имиджа на страната с повече от десетилетие. България е всичко друго, само че не и образцова народна власт, обаче тя не е и посткомунистическият парадайс за мошениците от 1990-те години, когато мафиотските босове си разчистваха пътя посредством поръчкови убийства. Само дето обликът на България като безделник край Черно море си остава прекомерно жилест “, разяснява Михаел Мартенс.
Редакцията предлага
По мотив визитата на немския финансов министър Кристиан Линднер в България създателят отбелязва, че партията на Линднер би се радвала „ Продължаваме промяната “ (ПП) да се причисли към АЛДЕ в Европейски Съюз, доколкото българският финансов министър Асен Василев заема сходни политически позиции. Мартенс цитира и българския икономист Стефан Колев, който работи в Германия и е придружавал Линднер в София.

Деликатна обстановка поради държавна рецесия

Според създателя на публикацията, от всички хора в самолета на Линднер таман Колев може най-добре да отговори на следния въпрос: „ Дали за България е добра концепция да се стреми да вкара еврото, откакто болшинството от популацията не го желае? “.

А икономистът очевидно не го счита за добра концепция, най-много по политически аргументи, написа Мартенс и изяснява, че ситуацията сега е внимателно, а страната е изправена на ръба поради актуалната държавна рецесия.

По-нататък в обширната си публикация във „ Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг “ създателят се връща към едно свое изявление с Бойко Борисов, в което някогашният министър председател дава своя версия за фотосите от спалнята му с кюлчетата, пачките и револвера.

" Борисов не може да бъде считан за ново начало в България "

„ С този диалог, само че е прекомерно подозрително дали е съумял да реализира този резултат. Щефен Зайберт, тогавашният държавен представител на Ангела Меркел бил разпратил това изявление с приблизителния коментар, че тези, които се интересуват от секс и кримки, би трябвало да го прочетат. Така най-малко споделя човек, който тогава работел в канцлерството. Колкото до самия Борисов, той меко казано надали може да бъде считан за ново начало в България – нито пък за последовател на нулевата приемливост във връзка с корупцията. Тъй че, в случай че успее да събори държавното управление на Петков и в случай че се стигне до нови избори, вярата за бързо въвеждане на еврото в България първоначално може да бъде заровена “, разяснява немският публицист.

Той напомня, че предходната година българите към този момент гласоподаваха три пъти, а в случай че настоящето държавно управление падне, за промени по пътя към еврозоната няма да може и да се намерения. Мартенс още веднъж цитира икономиста Стефан Колев, съгласно който сега нито България, нито еврозоната са подготвени за българско участие. Колев по принцип поддържа въвеждането на еврото в България, само че счита, че би трябвало да се изчака подобаващият миг.

Проблемът с основния прокурор

„ Още повече, че на фона на държавната рецесия в София надали ще се стигне и до процедура против и съгласно доста хора в България съставлява най-важното затруднение по пътя към една същинска правосъдна промяна. „ Гешев е безспорна злополука, той блокира всякаква сериозна битка против корупцията “, споделя Колев “, четем към края на обширната публикация в немския вестник.

В швейцарския „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ различен добър ценител на българската реалност също писа за напреженията към въвеждането на еврото в България. В началото на месеца Фолкер Пабст означи, че скептицизмът по въпроса доближава даже до високите държавни кръгове.

Разликите в виталното ниво

„ След бурните разногласия по отношение на позицията към войната в Украйна на, обединението се раздвои и по тази тематика. (…) България е най-бедната страна в Европейски Съюз, така че разликата в виталното ниво по отношение на страните от еврозоната е огромна “, написа създателят.

Към края на публикацията си той привежда и други причини против прибързаното присъединение на България към еврото: „ Да, страната има един от най-ниските задължения като %, само че бюджетният недостиг и инфлацията са над нормата и не престават да порастват. По отношение на независимостта на институциите има още доста да се прави, без значение от амбициозната стратегия за промени на държавното управление. “
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР