Повече зелени площи, велоалеи и някои забравени улични проекти в

...
Повече зелени площи, велоалеи и някои забравени улични проекти в
Коментари Харесай

Очаквано: Пловдивчани искат повече зелени площи, Общината обещава, но в бъдещето

Повече зелени площи, велоалеи и някои забравени улични планове в Пловдив. Това бяха главните акценти от публичното разискване за Бюджет 2022, което продължи повече от 2 часа. След него до края на месец март ще бъде направен цялостния план за бюджета на града, като се чака към 18 април той да бъде гласуван. Това значи, че бюджетът ще влезе в действие първоначално на май.

Тази година Община Пловдив ще има от 526 114 046 лв.. Общинската хазна ще получи 261 159 980 лева от страната, като 235 млн. лв. са за делегирани действия и прехрана, а локалните доходи ще са в размер на 264 954 066 лева Бюджетът е със 108 млн. лв. повече или нарастване от 25,84% по отношение на предходната рамка

В бюджета са заложени и 154 млн. лв. по европейски стратегии, като 115 млн. лв. са безплатна финансова помощ, а 38 млн. лв. личен принос. Капиталовите разноски от локалните действия са 119 млн. лв., като в тях са както средствата от преходния излишък, по този начин и тези от 40-милионния заем. С други думи свободните пари от 2022 година са към 29 млн. лв..

Част от жителите сложиха въпроса с бул. „ Марица- Север”, който години наред не намира място в Капиталовата стратегия на Общината. Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев съобщи, че планът е вкаран в ПИРО и той може да получи европейско финансиране, само че когато се отворят стратегиите. Към момента такива няма. На разискването бе и районният кмет Стоян Алексиев, който изиска Общината да задели средства за проектирането в този момент, с цел да може при отварянето на оперативните стратегии непосредствено да се търси финансиране и да се стартира строителството.

Хора от Коматево също желаеха теренът до базата на Ботев, предназначен за парк, да стартира да се осъществя най-сетне. Отговорът бе същият – планът е заложен за европейско финансиране в новия програмен интервал.

Зам.-кметът Стефан Стоянов сподели, че в ПИРО са заложени десетки ограничения за озеленяване и паркове, само че помоли за самообладание. Той добави още, че Община Пловдив ще пусне конкурс за огромно градско озеленяване с огромните паркове и поречието на река Марица дружно с основния проектант Димитър Ахрянов.

Георги Стаменов и други пловдивчани желаеха да се отделят и 500 000 лв. за хълмовете на Пловдив.

Обърнато бе внимание и на огромни инфраструктурни планове на града, които не са планувани в програмата – бул. „ Ал. Стамболийски”, продължението на бул. „ Северен” и други. Кметът Здравко Димитров съобщи, че по тези обекти се работи и се търси финансиране.

Заложените планове:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР