Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно

...
Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно
Коментари Харесай

Проф. Стефка Петрова: Традиционните български храни влизат в детските градини

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно ще има в храните в детските градини. Това съобщи проф. Стефка Петрова от Националния център по публично здраве и разбори, по. Очаква се новият алманах с предписания за хранене в детските градини да бъде утвърден при започване на 2018 година.

„В основата на новия алманах с предписания в детските градини е българският модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени с разнородни предписания. Не ние би трябвало да се съобразяваме с тези 2,50 лева на дете, а страната, с цел да има качествени храни като сезонни плодове, тъй като това дефинира храненето на децата. Важно е в този момент да се научат да се хранят здравословно“, изясни проф. Николова.

Относно включването на съвременни храни, които са по-скъпи, като като чия, киноа и авокадо, тя посочи, че това не са артикули, които ще бъдат всекидневно в менюто на децата, а са включени за многообразие.

Препоръчваме обезсолено сирене. В елементарното има 3,5 до 4 гр. сол, което е ужасно доста за децата. Имаме метод за понижаване на солта и добавените захари и понижаване на брашната. Искаме децата да опитат всичко и да имат метод, уточни проф. Николова и добави, че се надява и на подпомагане от районните здравни инспекции, които имат отговорността да управляват.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР