Повече забележки към закон не бях виждал. Нямаше нито една

...
Повече забележки към закон не бях виждал. Нямаше нито една
Коментари Харесай

Финансист за законопроекта за личния фалит: Повече забележки към закон не бях виждал

Повече забележки към закон не бях виждал. Нямаше нито една заинтригувана страна, която да не го разкритикува. Това разяснява в изявление за  " Фокус "  финансистът Васил Кендов по повод успеваемостта на Законопроекта за неплатежоспособност на физически лица или още образуването на процедура по персонален банкрут. Най-свирепи бяха офанзивите от Асоциацията на банките в България, камарата на ЧСИ и знайни и незнайни асоциации, означи той. 

Припомняме, че Законът (ЗНФЛ) е част от проекта ограничения за възобновяване и резистентност, натрапен от Европейски Съюз, а от 5 април т.г. към този момент е утвърден от Министерски съвет. Алтернативни опити за основаване на сходен закон биват правени в България от години.

Кендов обърна внимание на мнението на съдиите като означи, че те имат и много забележки по правната логичност на закона: " Производството изкуствено и ненужно е усложнено с привнасяне по машинален метод на правила на Търговския закон към една материя, която би трябвало да е елементарна и ясна, и хората даже сами, четейки Закона, да могат да потърсят отбрана. Законът в този му тип ще затрудни и правоспособни адвокати ". Това споделя Комитова и може би с право. Аз също не намирах здрава логичност в този нов закон. Сред вносителите му не видях нито един от дългогодишните поддръжници на концепцията за въвеждането му ", разяснява още Васил Кендов.

Финансистът счита, че Законът е по-скоро преводен и не съответства с българската политика. " Стигнах до извода, че този закон е превеждан от друга правна система. Познавайки англосаксонската, мисля, че е или от законодателството на Съединени американски щати, или това на Обединеното кралство. Ако приемем тази теза, уравнението ще се реши. В този случай нямат потребност от местни специалисти и надлежно предлагането ще е тотално непригодно за нашето законодателство, което на собствен ред се потвърди с множеството негативни мнения на всички заинтригувани страни ", добави още той.

Въпреки всичко Кендов е на мнението, че ще бъде изработен опит за оптимално бързо приемане на закона.

" Предвид упования от Европейски Съюз втори транш по програмата за възобновяване и развиване считам, че ще бъде изработен опит да се одобри оптимално бързо, незабавно щом Народното събрание стартира работа. Този закон е един от 22-та, които бяха сложени като изискване за приемане на 724 млн. евро. Сами разбирате, че сега се бърза и се коват закони " на крайник ", твърди финансистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР