Повече военен персонал се отправя към границата между САЩ и Мексико, докато официалните лица описват увеличаване на броя на преминаващите мигранти

...
Министерството на отбраната увеличава ресурсите на границата между САЩ и
Коментари Харесай

Министерството на отбраната увеличава ресурсите на границата между САЩ и Мексико, тъй като служители описват нарастване на граничните пунктове на места, включително Игъл Пас, Тексас, където кметът обяви извънредно положение.

Около 800 нови служители на активна служба се изпращат на границата, където вече служат 2500 членове на Националната гвардия, обявиха служители на Министерството на вътрешната сигурност в сряда вечерта в разговор с репортери.

ЕЛ ПАСО, ТЕКСАС - 12 МАЙ: Имигранти чакат да бъдат транспортирани и обработени от служители на граничния патрул на САЩ на границата между САЩ и Мексико на 12 май 2023 г. в Ел Пасо, Тексас. Имиграционната политика на САЩ от епохата на Covid Title 42 приключи предишната вечер и мигрантите, влизащи в системата сега, са разтревожени как промяната може да повлияе на молбите им за убежище. (Снимка от John Moore/Getty Images) ЕЛ ПАСО, ТЕКСАС - 12 МАЙ: Имигранти чакат да бъдат транспортирани и обработени от служители на граничния патрул на САЩ на границата между САЩ и Мексико на 12 май 2023 г. в Ел Пасо, Тексас. Имиграционната политика на САЩ от епохата на Covid Title 42 приключи предишната вечер и мигрантите, влизащи в системата сега, са разтревожени как промяната може да повлияе на молбите им за убежище. (Снимка от Джон Мур/Гети изображения) Джон Мур/Гети изображения

Този ход идва на фона на нарастване на преминаващите мигранти по тази граница, надхвърляйки 8600 през последните 24 часа, според служител на Министерството на вътрешната сигурност. Това е повече от около 3500 ежедневни гранични ареста след изтичането през май на дял 42, което предизвика нови последствия за тези, които преминават границата незаконно. В понеделник имаше над 8 000 задържания.

Най-натоварените сектори са Del Rio, El Paso, Lower Rio Grande Valley и Tucson – всеки от тях е изправен пред повече от 1000 срещи през последните 24 часа, според длъжностното лице. Eagle Pass е в сектора Del Rio.

Напливът натовари федералните ресурси и претовари и без това претъпканите съоръжения, казаха служители.

Длъжностните лица не дадоха ясно обяснение какво е предизвикало последния скок и казаха, че все още работят по конкретни причини. Те продължиха да идентифицират дезинформацията от контрабандистите, слабите икономики, авторитарните режими и климатичната криза като сили, движещи миграцията.

Мнозина, които напускат домовете си за Съединените щати, са изправени пред дълги и опасни преходи с надеждата да намерят по-добър и по-безопасен живот. Някои може да избягат от насилието, докато други може да имигрират за икономически възможности или да се съберат със семейството си, казват експерти. Влошаващите се условия в Латинска Америка, влошени от пандемията от коронавирус, също допринесоха за притока на мигранти в САЩ.

Скорошни съдебни искове подчертаха предизвикателствата, пред които са изправени служителите на администрацията при приемането на увеличения брой хора, пристигащи на границата, включително пренаселени зони за обработка, водещи до временно отделяне на деца от родителите им.

Откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, служителите създадоха допълнителни меки съоръжения, подобни на палаткови комплекси, за да обработват нарастващия брой мигранти, пресичащи границата, но тези съоръжения не са оборудвани за осигуряване на дългосрочни грижи.

Около 3000 мигранти са преминали в САЩ близо до Ийгъл Пас само в сряда, каза източник, запознат със ситуацията, каза пред CNN. Стотици чакаха в града с около 28 000 жители на около 150 мили югоизточно от Сан Антонио за транспорт до съоръжение за обработка и бяха изведени бързо, каза източникът.

Група мигранти, които са преминали в САЩ от Мексико в Игъл Пас, Тексас, са водени от граничен патрул на 25 август 2023 г. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Група мигранти, преминали в САЩ от Мексико в Игъл Пас, Тексас, са водени от граничен патрул на 25 август 2023 г. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Suzanne Cordeiro/AFP/Getty Images

Кметът на Ийгъл Пас Роландо Салинас младши обяви извънредно положение във вторник, позовавайки се на „сериозен прилив на имигранти без документи“ в Ийгъл Пас.

„Град Ийгъл Пас се ангажира с безопасността и благополучието на нашите местни граждани. Извънредната декларация ни дава възможност да поискаме финансови ресурси за предоставяне на допълнителни услуги, причинени от притока на имигранти без документи“, каза Салинас в съобщение за новини, без да дава подробности за броя на срещнатите мигранти.

Митническата и гранична защита на САЩ временно спира операциите по обработка на превозни средства на а прелез в Eagle Pass, „за да пренасочи персонала към подпомагане на граничния патрул на САЩ при задържането на мигранти,“ съобщи агенцията в изявление в сряда.

„В отговор на този наплив от срещи, ние ще продължим да използваме всички налични ресурси за експедитивна и безопасна обработка на мигрантите“, се казва в изявлението на митническата и гранична служба. „Ще увеличим максимално последствията срещу онези, които нямат правно основание да останат в Съединените щати.“

el paso us mexico border FILE Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images

Граничните власти в Игъл Пас обработиха големия поток от мигранти в сряда по „организиран начин“, но предупредиха, че администрацията ще „наложи последствия“ на възможно най-много хора, които са преминали, казаха служители на Министерството на вътрешната сигурност. Последствията могат да включват ускорени премахвания и други санкции, налични съгласно процеса по дял 8.

Американските военни отдавна предоставят подкрепа на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) на границата и приливът на персонал в района не е безпрецедентен или неочакван на фона на напрежението върху федералните ресурси. Войските обикновено са изпълнявали по-скоро поддържаща роля, отколкото налагане. Военният персонал няма да има пряк контакт с мигрантите, според говорител на Министерството на отбраната.

До 800 допълнителни служители ще запълнят в продължение на 90 дни критични пропуски в способностите, като наземно откриване и наблюдение, въвеждане на данни, анализ на информация, транспортиране и поддръжка на веригата за доставки, докато DHS успее да отговори на тези нужди чрез договорена поддръжка, “, каза говорителят в изявление. „Това разгръщане е в съответствие с други форми на военна подкрепа за DHS в продължение на много години.“

През май, преди изтичането на ограничението от епохата на Covid Title 42, митническата и гранична защита на САЩ се натъкнаха на повече от 8000 души дневно и имаше около 25 000 мигранти в ареста, предизвиквайки тревога в администрацията на Байдън.

Карол Суарес и Брад Паркс от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР