Повече пари за осигуровки да плащат земеделците. Сумата се предлага

...
Повече пари за осигуровки да плащат земеделците. Сумата се предлага
Коментари Харесай

Повече осигуровки: Минималният праг за земеделците се предлага да скочи от 420 на 710 лв.


Повече пари за осигуровки да заплащат земеделците. Сумата се предлага да скочи от 420 на 710 лв..

Минималната пенсия за стаж и възраст се усилва на малко над 392 лв. през юли. Това излиза наяве от плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване за годината, който към този момент е одобрен от Надзора на Националния застрахователен институт.

Увеличението е вследствие на осъвременяването на пенсиите, което се прави всеки юли. Тази година то ще бъде с 6,1%.Така минималната пенсия ще нарасне на малко над 392 лв., а обществената за напреднала възраст - на малко над 180 лв..



От април се усилва минималното обезщетение за безработица - от 12 на 15 лв. дневно. Максималният размер обаче се резервира.

Също от април - майчинството за втората година става 710 лв..



Освен оптималният застрахователен приход, скачат и някои минимални. Хората, които се самоосигуряват, от април ще го вършат на най-малко 710 лв. вместо на досегашните 650.



Най-драстична е смяната при земеделците - при тях прагът скача от 420 на 710 лв..



Юлия Пенкова и брачният партньор ѝ отглеждат лавандула и като аграрни стопани се обезпечават на минимума от 420 лв.. Всеки от тях внася по към 131 лв. месечно за осигуровки. Предложението минималната сума за обезпечаване да скочи на 710 лв. изправя фамилията пред алтернатива дали да продължи активността си.

„ Просто единият ще престане да бъде аграрни собственик и да упражнява активността, няма да си внася съответни осигуровки, с цел да можем да покрием двойно по-големите на другия член на фамилията “, изяснява Юлия.



Последните години са сложни за бизнеса на фамилията, поради неприятни климатични условия, понижено търсене на продукцията и намаляване на цената ѝ.

„ При тези ниски изкупни цени, при неналичието на интерес да ти купят продукцията, ти оставаш без безусловно никакви приходи и да бъдеш заставен да плащаш, непостижими са “, споделя Юлия.

Експерти предвиждат, че евентуално предлагането ще претърпи корекции в Парламента, каквито са се случвали и в предишни години. Така скокът няма да е толкоз огромен.



„ Разбира се, че Народното събрание още веднъж евентуално ще последва популистката си политика, която следва от години. Защото да се съгласиш да се обезпечават хората на някакви безусловно ниски равнища, значи, че ти им обещаваш в бъдеще единствено минимална пенсия и нищо друго “, споделя Иван НЕйков от Балканския институт по труд и обществена политика.



А работодатели подлагат на критика целия план на бюджет - заложените промени не са аргументирани и не е ясно какви проблеми вземат решение, споделят от стопанската камара. „ Когато ние не виждаме кой проблем решаваме, не разбираме за какво се дават тези пари, надълбоко не сме уверени, че след пет години, правейки същите политики, няма да имаме същите проблеми “, разяснява Мария Минчева, зам.-председател на БСК и член на Народно събрание на Национален осигурителен институт.

Проектът следва да се прегледа от Тристранния съвет, след което и в Парламента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР