Повече пари ще дават на работниците и служителите при командироването

...
Повече пари ще дават на работниците и служителите при командироването
Коментари Харесай

Увеличава се размерът на командировъчните зад граница

Повече пари ще дават на служащите и чиновниците при командироването им в чужбина. Това плануват промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, които са пуснати за публично разискване от Министерството на финансите.

Размерът на дневните и квартирните пари, които дават на хората при командироването им в чужбина, не е променян от 2004 година Настъпилите в този дълъг интервал основни промени в цените постановат осъвременяването на размерите на дневните и квартирните пари, показват от министерството.

Например сега дневните пари при командировка в Германия са в размер на 35 евро, а планът планува да станат 56 евро. Разходите за нощувка в хотел в Германия в този момент са до 130 евро, а се планува да станат до 207 евро. Посочените в наредбата предели на дневни и квартирни пари при командировка в чужбина по принцип са за държавни чиновници. Частните компании могат да дават дневни пари в двукратния размер на тези за служителите, като тези разноски се признават за разход и не се таксуват с налог върху приходите.

С измененията в наредбата се улеснява и опцията квартирните пари при командировка да бъдат в размер на действителната цена на хотела - както за частните компании, по този начин и за държавните чиновници. Частните компании и сега дават за квартира на чиновниците си, колкото е действителната цена на хотела. С измененията в наредбата ще набъбнат дневните пари, които би трябвало да изплащат компаниите на чиновниците си, написа в претекстовете към препоръчаните промени.

В момента размерът на командировъчните средства е еднакъв за огромни групи страни. Настъпилите промени в цените от 2004 година насам постановат на чиновниците да бъдат изплащани средства според от ценовите нива във всяка съответна страна, написа в претекстовете. За да бъдат избрани новите размери на дневните пари и квартирните за всяка страна от Министерството на финансите са сравнявали брутния вътрешен артикул на човек от популацията по отношение на Брутният вътрешен продукт на човек в България. Така за страните от Европейски Съюз най-високият размер на дневните пари става 56 евро и той ще важи да по-богатите страни, а най-ниският размер е 39 евро - за Словакия и Унгария. Най-голям ще бъде размерът на дневните пари при командировка в Швейцария - 87 евро. На второ място е Австралия - 64 евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР