Повече от милион са разселени, докато китайският регион Хъбей се тресе от рекордните дъждове

...
Повече от един милион души са били преместени от домовете
Коментари Харесай

Повече от един милион души са били преместени от домовете си в китайската провинция Хъбей след смъртоносна буря по-рано тази седмица, според държавни медии, като официални лица предупредиха, че може да отнеме месец, докато водите се оттеглят в някои райони.

Дъждът от остатъците от тайфуна Доксури удари северната провинция от 75 милиона и съседните градове Пекин и Тиендзин от миналия уикенд, причинявайки тежки наводнения, които блокираха жители, отнеха мостове и магистрали и оставиха най-малко 22 жертви.

Бурята доведе до най-тежките валежи, които Пекин е преживял от 140 години, отбелязвайки значителен тест за капацитета на региона да се справя с екстремни метеорологични условия, които експертите предупреждават, че ще станат по-чести с изменението на климата.

Евакуираните жители са били преместени в импровизирани убежища в хотели и училища, според съобщения в държавните медии.

Публикации в социалните медии показват хора, които оставят дарения на тези приюти или поставят щандове, за да предлагат храна, докато областна управа в Тиендзин призова жителите да помогнат за настаняването на своите разселени роднини и съседи.

Жена седи до наводнен път след проливни дъждове в Zhuozhou, в северната китайска провинция Хъбей на 2 август 2023 г. Жена седи до наводнен път след проливни дъждове в Zhuozhou, в северната китайска провинция Hebei, 2 август 2023 г. Jade Gao/AFP/Getty Images

Зони за контрол на наводненията

Много от разселените в Хъбей, индустриален и аграрен център, който е дом на много от пътуващите до работа в Пекин, са били принудени да напуснат къщите си в райони, където властите са изпуснали задържани наводнения, които са препълнили резервоари и водни пътища.

Към сряда властите са изпуснали над един милиард кубични метра вода от наводнения в зони за контрол на наводненията, които включват земеделска земя и жилищни райони, както и езера и влажни зони, според държавните медии.

Около 857 000 души са били преместени от тези райони, съобщават държавните медии. Те са сред общо 1,2 милиона, евакуирани от провинцията, въпреки че не е ясно дали някои хора в зоните за контрол на наводненията са били евакуирани преди това поради проливните дъждове.

„Редица зони за контрол на наводненията бяха активирани една след друга, което доведе до премествания и относително големи икономически загуби“, каза Янг Банг, служител в Министерството на водните ресурси, пред държавната телевизия CCTV.

Снимката е направена на 2 август 2023 г. показва мост, срутен след скорошния проливен дъжд в Пекин. (Снимка от Kyodo News чрез Getty Images) Снимка, направена на 2 август 2023 г., показва срутен мост след неотдавнашния проливен дъжд в Пекин. (Снимка от Kyodo News чрез Getty Images) Kyodo News/Getty Images

В настоящата ситуация резервоарите нагоре по течението достигнаха високи нива на водата и спешно трябваше да бъдат източени, докато в същото време реките надолу по течението също са изправени пред ограничен капацитет да се справят с потоците от наводнения, каза Янг.

Коментар на представител на провинцията, който предположи, че наводнението в Хъбей е направено, за да се защити китайската столица, предизвика ответна реакция и дебат относно справянето с наводнението в социалните медии.

Ни Юефън, партиен секретар на провинция Хъбей, беше цитиран в медийни доклади, призовавайки районите, граничещи с Пекин, „решително да служат като „ров“ за столицата“.

В една широко разпространена статия в социалните медии блогър, който твърди, че семейството им е в засегнат от наводнение район на Хъбей, пише: „Надявам се, че отсега нататък не трябва да бъдем „жертвата“ за защита на столицата ” – докато някои коментатори обсъждаха тази гледна точка.

Въпреки че държавните медии цитират други служители, които казват, че отводняването в Хъбей е изиграло роля за облекчаване на натиска върху басейна на наводненията, те също така отхвърлят идеята, че една област е била наводнена, за да се запази друга.

Една държавна медия цитира хидравличния инженер Cheng Xiaotao, който казва, че тази характеристика е „не много точна“ по отношение на това как работи контролът на наводненията.

Все още няма официални данни за цената на щетите по домове и земеделски земи.

Съгласно националните правила разходите за имоти, повредени поради изпускане на води в зоните за контрол на наводненията, ще бъдат компенсирани със 70%.

Наводнения заляха село в град Баодин, провинция Хъбей, на 2 август 2023 г. Наводнения заливат село в град Баодин, провинция Хъбей, на 2 август 2023 г. Jade Gao/AFP/Getty Images

Отговор при бедствие

Бедствието сочи към предизвикателствата, пред които е изправен регионът – разположен в басейна на река Хайхе, където се сливат пет реки – когато се стигне до силни дъждове и внезапни наводнения.

Това е и най-голямата речна система в северен Китай, обхващаща обща площ от 265 000 квадратни километра, включително 180 милиона хектара.

Шао Сун, климатолог, който изучава метеорологичните опасности в Калифорнийския университет в Ървайн, каза пред CNN, че Северен Китай е изправен пред засилващи се екстремни дъждове през последното десетилетие и трябва да подобри своите способности за защита при бедствия.

Сън обясни, че тъй като теренът на Северен Китай е по-висок на запад и по-нисък на изток, валежите обикновено се натрупват в западната част на Севернокитайската равнина - където са разположени Хъбей, Тиендзин и Пекин. След това водата се оттича на изток в океана.

За високорисковите градове, разположени в близост до планини, освен обръщането на внимание на дренажа и предотвратяването на наводнения в градските райони, е необходимо повече внимание за смекчаване на опасностите от внезапни наводнения, включително протоколи за контролирано изпускане на вода, използвани за регулиране на водния поток, за да се намали въздействието върху районите надолу по течението, според към Слънце.

„Стандартите за проектиране на дренаж в северните китайски градове се нуждаят от допълнително подобрение, за да издържат на нарастващата честота на екстремни метеорологични явления, причинени от изменението на климата“, каза той.

Mengchen Zhang от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР