Повече от година, по времето на служебните правителства и кабинета

...
Повече от година, по времето на служебните правителства и кабинета
Коментари Харесай

Държавата най-после се размърда, отпусна средствата за двата нови училищни корпуса в Бургас

Повече от година, по времето на служебните държавни управления и кабинета на „ Промяната ”, плановете бяха бавени, видимо без причина

Бургаската елитна професионална математическа гимназия „ Акад. Никола Обрешков ” и учебното заведение в кв. Сарафово ще се снабдят с нови корпуси. Това се случва най-сетне, след месеци и даже години битка от страна на Общината, които упорстваха, че такава самодейност е належаща поради огромния брой възпитаници.

Средствата са в размер на по 6.6 млн. лева за всяко от двете учебни заведения и се отпускат по Плана за възобновяване и резистентност. Проектите за двете пристройки бяха направени и подготвени още в края на предходната година, само че държавното управление на „ Промяната ” и служебните кабинети като че ли съзнателно бавеха утвърждението им и по този начин те останаха да „ висят във въздуха ”, макар потребността от тях. И без значение от непрекъснатите опити на кмета Димитър Николов да задейства държавната машина, забавянето продължи с месеци, за които до момента постройките можеха да са най-малко на половина издигнати.

„ Проектите са направени, чакаме средства за самото създаване и съоръжение на постройките. Общината има подготвеност да продължи да съфинансира и строителните действия, както го е правила постоянно. Междувременно работим по проектирането на още нови учебни здания ”, споделиха за Флагман.БГ от Община Бургас.

Сегашната процедура планува плановете да бъдат изпратени с краен период до 29 май.

Активността на Общината, която авансово бе подготвена както с архитектурните проекти, по този начин и даже с визуализациите обаче прави по този начин, че Бургас евентуално ще бъде първият град, който ще бъде утвърден и дейностите ще могат да стартират.

Професионалната природоматематическа гимназия „ Акад. Никола Обрешков ” ще се снабди с напълно нова постройка, която да разреши образователният развой да се организира в едносменен режим. В нея се образоват общо над 100 деца и младежи – от 5-и до 12-и клас. В постройката обаче се организират и занятията на Гимназията по романски езици и физическото пространство просто към този момент е малко.
 Така ще наподобява новият корпус на ППМГ " Акад. Никола Обрешков "
Сградата на ОУ „ Христо Ботев ” в кв. Сарафово пък от дълго време има същия проблем. От години тя е повече от тясна за учениците си, изключително поради сериозното разгръщане на квартала в последното десетилетие. Броят на паралелките към този момент е бухнал до 12 спрямо 8-те от предишното десетилети, което е растеж с 50% в броя на учениците – в постройка, която едвам може да поеме 6 паралелки.
 Теренът, където ще бъде издигнат новият корпус на ОУ " Христо Ботев " в кв. Сарафово, бе изравнен още през януари т.г.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР