Повече от година арестуваните за убийството на гарда на Митьо

...
Повече от година арестуваните за убийството на гарда на Митьо
Коментари Харесай

Изолираха в карцера арестуваните за касапницата срещу Митьо Очите

Повече от година задържаните за убийството на гарда на Митьо Очите – Александър Алексиев и за опита за ликвидиране на самия Димитър Желязков са преместени в корпуса на Централния софийски затвор и са изолирани в крилото, където са най-тежките нарушители – с доживотни присъди, оповестява "Флагман ".

Тодор Славов и Георги Иванчев са държани под непоколебим режим, изолирани в карцер, макар че към момента не са наказани. Това стана ясно при гледането на ограниченията им за неотклонение в Специализирания углавен съд.

„ Двамата са в такива тежки условия, че са по-зле и от така наречен смъртници и тези с пожизнен затвор. Те нямат право на смяна на режима в по-лек, нямат право да работят. Изобщо нямат никакви права “, сподели в залата юрист Росен Петров, който дълги години е шеф на Варненския затвор, а през 2014 година е назначен за началник на Главна дирекция „ Изпълнения на наказванията “.

Припомняме, че Славов и Иванчев са зад решетките към този момент 3 години и 1 месец. Те бяха задържани незабавно след стрелбата на 8-ми юни 2016 година в ресторант 4 you, като получиха обвинявания и като част от бандата на Божидар Кузманов-Кравата.

Адвокатите на Иванчев и Славов за следващ път желаеха изменение на ограниченията им за неотклонение с претекста, че са зародили нови условия, а точно – предявяването в правосъдна зала на видеозаписите, които демонстрират какво се случва пред 4 you във въпросната юнска вечер.
„ Видно е, че е имало извънредно смело противоправно нахлуване, от което Иванчев е бил задължен да се отбрани. Ясно е по какъв начин тази шпиц команда влиза в заведението. Какво е ставало вътре, е предмет на обвинителния акт “, сподели юрист Петров.

Според профилираната прокуратура обаче по делото не са налице нови условия, с цел да бъдат освободени подсъдимите. Държавният обвинител Росица Славова разгласи, че на записите не се вижда нападателно заведение от страна на мъжете, влезнали във 4you. Те също не изглеждали въоръжение. Това се потвърждавало и от държанието на близките, които умерено вървят около тях.

„ Веднага след тяхното влизане стартира паническо бягство на хората от заведението. Няма друго пояснение с изключение на агресивното държание на хората на Желязков “, отвърна юрист Иван Йотов.

Самият Тодор Славов пък съобщи пред съда, че не схваща за какво към този момент 3 години е държан зад решетките, откакто се е защитавал.
„ Прокуратурата хвърля виновността единствено върху една група, само че не ми е ясно за какво не е разследвана другата група лица, която нахлува в заведението. Аз не съм нападал никого, а бях атакуван! “, съобщи Славов.

Георги Иванчев също твърди, че е жертва във въпросната вечер. „ Обвиненията против мен са в действителност тежки, само че не виждам с какво са потвърдени. Вече 3 години аз съм в карцер, в запечатка. Аз не съм палач “, сподели Иванчев.

След като изслуша всички страни, състав на Специализирания углавен съд с ръководител Стоян Тонев реши да промени ограниченията на двамата в „ домакински арест “.

Съдът обаче не се базира на изгледаните видеозаписи като ново събитие, а на настояването придвижването на арестантите да бъде следено от системата за електронно наблюдаване, т. е. – със специфични гривни. Според магистратите, в случай че бъдат пуснати на независимост, има възможност Славов и Иванчев да извършат друго закононарушение или да повлияят на очевидците, които занапред ще бъдат разпитвани по делото.

Съдът обърна внимание и на претекстовете за решението на въззивната инстанция, която единствено ден по-рано оставя Иванчев зад решетките, само че в същото време смята, че има причини за преквалификация на обвиняването от опит за ликвидиране в ликвидиране при мощно неспокойствие или превишаване рамките на неизбежната защита.

„ Съдът се е позовал на готовите експертизи, които към момента не са признати по актуалното дело “, означават в претекстовете си профилираните магистрати.

Единствено ръководителят на правосъдния състав Стоян Тонев подписа решението с изключително мнение. Той не счита, че са налице нови условия, с цел да бъдат променени ограниченията на Тодор Славов и Георги Иванчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР