Повече от една трета (36%) от жителите на страната усещат

...
Повече от една трета (36%) от жителите на страната усещат
Коментари Харесай

„Афис“: 56% от българите смятат, че по-евтин ток ще намали замърсяването на въздуха

Повече от една трета (36%) от жителите на страната усещат утежняване на качеството на въздуха в обитаемото място, в което живеят. Три пъти по-малко – 12%, установяват усъвършенстване на чистотата на въздуха. За всеки втори няма особена смяна. Това демонстрират резултатите от социологическо изследване на организация „Афис“.

Замърсяването мощно зависи от степента на урбанизация на съответното обитаемо място. Чистотата на въздуха се утежнява надалеч по-малко в селата (15%), до момента в който този дял обгръща 48% от жителите на огромните градове (57% в София) и 36% на дребните.

Важно е да се означи и това, че въздушното замърсяване е по-силен дразнител за хората от по-високите подоходни групи. Например, тези с над 1000 лева приход на член на семейството установяват замърсяване в 64% от случаите.

 1

Помолени да посочат две ограничения, които биха съдействали най-вече за по-чист въздух в тяхното обитаемо място, интервюираните най-често показват по-ниска цена на електричеството (56%), следвано от понижение на придвижването с коли (39%), прекъсване на пушек от индустриално произвеждане (23%), домашно отопление с газ (20%). Централното топлоснабдяване, газификацията и електрическото отопление понижават потребността от отопление с дърва и въглища.

 2

Данните са от национално представително изследване, осъществено от Агенция „ АФИС “ в интервала 30 ноември – 4 декември 2018 година Интервюирани директно в домовете им са 1010 пълнолетни български жители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР