Повече от един на всеки четирима души в САЩ има

...
Повече от един на всеки четирима души в САЩ има
Коментари Харесай

Защо всички хора със сини очи са роднини?

П овече от един на всеки четирима души в Съединени американски щати има сини очи . В Обединеното кралство това са трима от всеки седем души, в Нидерландия - трима от всеки петима, а в Исландия - трима от всеки четирима. В взаимозависимост от това къде живеете, това е доста известен цвят на очите, предава IFL Science. 

Но това е малко необичайно, нали?  

Синьото не е тъкмо навсякъде публикуван цвят в природата - даже тези същества, за които си мислите сега, като някои инсекти и риби, в действителност не са сини, а просто употребяват физиката, с цел да ви накарат да си мислите, че са такива. При бозайниците този нюанс е още по-рядък: допускаме, че има наследник кит, само че нито едно животно няма естествено синя четина или кожа.  

Каква е тайната на сините очи?  

Митът за сините очи 

Сините очи не съществуват. " Синият цвят на очите се дефинира от меланина, а меланинът в действителност е кафяв по природа ", изяснява лицензираният оптометрист Гари Хейтинг в публикация за уеб страницата за грижа за очите All About Vision.  

" Кафевият меланин е единственият пигмент, който съществува в окото. Няма пигмент за лешниково или зелено - или синьо ", написа той.

" Очите единствено наподобяват като такива цветове заради метода, по който светлината попада върху пластовете на ириса и се отразява назад към фена ", добавя той.  

" В животинското царство има доста образци, при които следеният цвят е резултат от оптични феномени като разпръскване, интерференция или дифракция на светлината от микроскопични структури, намиращи се в тъканите ", изяснява Джордж Бритън в " Биохимия на естествените пигменти ".  

" Най-известният образец за този резултат е синьото на небето ", написа той. 

tracing the mutations. green is the rarest eye color in humans but the study only considered blue eyed genetics

Everyone With Blue Eyes May Descend From a Single Human Ancestor - Popular Mechanics
— Dr Meaux Dawn Lee (@MeauxDawn)
Ако в миналото сте се чудили за какво небето е синьо - а дано бъдем почтени, всички сме се чудили в някакъв миг - ето едно бързо пояснение:  

Докато се намира в космоса, където няма нищо, което да ѝ пречи, светлината е бяла - което в действителност е подвеждащ цвят, защото това е резултат от всички вероятни цветове, които са събрани дружно. След като навлезе в атмосферата ни обаче, нещата се объркват: във въздуха има всевъзможни микроскопични частици прахуляк, газ и други сходни и светлината стартира да се разсейва във всички направления. 

И колкото по-малка е дължината на вълната на светлината. Цветовете в долната част на забележимия светлинен набор - т.е. аленото и оранжевото - са като Човека-гигант: прекомерно огромни, с цел да се занимават с дребни прашинки, и по тази причина се спускат надолу, с цел да бъдат погълнати от земята. Но най-малките дължини на вълните - синьото и виолетовото - се забиват в небето, като го карат да наподобява като студен звук, който всички познаваме. 

" Много дребни частици, по-малки от диаметър от дължината на вълната на алената или жълтата светлина, ще отразяват или разсейват повече късовълновите, в сравнение с дълговълновите съставни елементи на бялата светлина ", обобщава Бритън.

" Цветовете, получени по този метод, са известни като структурни цветове ", споделя той.  

Явлението, което кара небето да наподобява синьо, и явлението, което кара ирисите ви да наподобяват сини, са два разнообразни резултата - надлежно разпръскване на Рейли и разпръскване на Тиндал. Но, почтено казано, те са едно и също нещо. Разликата сред тях не е в това, което се случва, а в размера и местоположението на частиците, от които се отразява светлината. 

" Повечето неиридесцентни сини цветове при животните са сини на Тиндал ", отбелязва Бритън.

" Синият цвят на човешките очи се дължи на разсейването на бялата светлина от дребни белтъчни частици в ириса ", показва специалистът. 

Зелените очи, както и лешниковите, са резултат от същия резултат на разпръскване - само че в тези случаи в ириса има малко повече меланин, тъй че светлината се гълтам или отразява по друг метод. Това е и повода цветът на очите да наподобява " изменен " според от близкото осветяване:

" Това е взаимоотношение сред количеството меланин и архитектурата на самия ирис ", споделя Хейтинг пред CNN. 

It is believed that all blue-eyed humans come from one single common ancestor; many scientists speculate that the mutation that led to blue eyes occurred 6,000-10,000 years ago
— Family Wise Ltd (@ThePeopleTracer)
Същият резултат е виновен за синия цвят на доста птици, прибавя Бритън, чиито пера имат необикновено дребни мембранни джобове, изпълнени с въздух, които разсейват светлината. Но във всички тези случаи, прецизира Бритън, " не може да се изолира наследник пигмент от тъканите ".   

" Първоначално всички сме имали кафяви очи ", споделя през 2008 година Ханс Айберг, професор в катедрата по клетъчна и молекулярна медицина в Университета в Копенхаген.

" Но генетична разновидност, засягаща гена OCA2 в нашите хромозоми, е довела до основаването на " комутатор ", който безусловно е " изключил " способността за произвеждане на кафяви очи. "  

Това, което Айберг и сътрудниците му са разкрили, не е просто, че водният нюанс е резултат от мутирал ген OCA2.  

" Хората със сини очи са наследили еднакъв ключ на тъкмо едно и също място в ДНК ”, изяснява Айберг.

" От това можем да заключим, че всички синеоки хора са свързани с еднакъв предшественик " , счита той. 

Това е единственият прочут метод за приемане на сини очи - за съпоставяне, има най-малко осем разнообразни генни разновидности, които са виновни за алената коса. " Превключвателят ", за който приказва Айберг, не би могъл просто да превключи гена от " включен " на " изключен " - това би довело до цялостен албинизъм. Вместо това, той изяснява, че е трябвало да бъде " разводнен ", ограничавайки способността му да създава кафяв пигмент дотам, че очите да наподобяват сини.  

Мутацията, която основава сините очи, наподобява е много безполезна. Това не е като еволюцията на по-бледата кожа и поносимостта към лактоза, които разрешават на жителите от по-северните ширини да усвояват повече витамин D - от еволюционна позиция тя е изцяло неутрална.  

" Това демонстрира, че природата непрекъснато разбърква човешкия геном - споделя Айберг, - създавайки генетичен коктейл от човешки хромозоми. "  

Only about 8 percent of people are blue-eyed and the largest population of blue eyes is found in Finland. Learn more interesting facts at.
— Otomagnetics (@otomagnetics)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР