Повече от два часа и половина продължи разпитът на премиера

...
Повече от два часа и половина продължи разпитът на премиера
Коментари Харесай

Кирил Петков даде показания по делото за изнудване на Божков

Повече от два часа и половина продължи разпитът на премиера Кирил Петков в Софийската градска прокуратура по делото за хипотетично изнудване на Васил Божков. Той беше свикан за повторно, защото първият му разпит е извършен от проверяващ служител на реда, който съгласно прокуратурата се явява незапознат орган. На същото съображение преди седмица бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Премиерът още веднъж е разказал, този път в прокуратурата, за над 550-те милиона лв., за които излиза наяве от отчет на Агенцията за държавна и финансова ревизия. Това по думите на Кирил Петков са пари, които Васил Божков не е платил и по този начин бюджетът е бил ощетен

От друга страна, в случай че се окаже вярна неговата информация, които още не са свидетелски показания, уповавам се скоро да бъдат, че е дал 60 млн. лева под формата на рушвет и пари против изнудване, тези два обстоятелството мен персонално като министър-председател ме тормозят, изясни Кирил Петков.

Пред медиите Петков добави още, че е обезпокоен и от трети факт, обвързван с отчет на Министерството на финансите за ръководството на евросредствата от Одитната организация, когато Владислав Горанов е бил финансов министър.

По някакъв метод е проспала или не е видяла, че в доста от общините доста от публичните поръчки са се провели по този начин, че има над 90% централизация със единствено един реализатор на европроекти. Връзката, която има във всичките тези три случая, е лицето Горанов, който е бил виновното лице, счита Кирил Петков.

На въпросите на медиите кой е този реализатор на европроекти, министър председателят отговори, че това е следствена загадка.

Българска национална телевизия: Имаше ли разлика сред днешните ви показания и предходните?

Просто влязох в по-висок подробност.

Премиерът още веднъж нападна основния прокурор.

Като министър председател не вярвам на Гешев и доста бих се радвал Висш съдебен съвет да си свърши работата и да прегледа деликатно причините на министъра на правораздаването, тъй като за мен те ясно демонстрират, че този основен прокурор би трябвало да си даде оставката или да бъде отхвърлен.

По думите на Кирил Петков няма нови обвинени по следствието на прокуратурата за вероятно изнудване на Божков.

Петков беше първият очевидец, по чиито показания в средата на март полицията стартира следствието, поради което Борисов, Горанов и Арнаудова прекараха 24 часа в ареста.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР