Повече от час продължиха консултациите при президента за председател на

...
Повече от час продължиха консултациите при президента за председател на
Коментари Харесай

След близо час увещания, ИТН все пак педложиха председател на ЦИК


Повече от час продължиха консултациите при президента за ръководител на ЦИК. Румен Радев свика изключителни диалози с водачите на парламентарните сили, откакто през вчерашния ден от ГЕРБ-СДС отдръпнаха номинацията на Красимир Ципов, която бе единствена.

Консултациите не минаха без рецензии и замяна на остри реплики. В последна сметка кандидатурата на Камелия Нейкова за ръководител на ЦИК беше показана публично от Виктория Василева от Има Такъв Народ и тя бе подкрепена от всички представители на политическите сили при президента.

Василева показа и декларация за единодушие на Нейкова името й да бъде издигнато за поста.Тя е някогашен представител на ЦИК.

По време на консултациите другите партии си размениха взаимни обвинявания, от Има Такъв Народ в началото обявиха, че няма да предложат претендент за ръководител, а от Движение за права и свободи разясниха, че ЦИК може да работи и без ръководител.

На няколко пъти Тошко Йорданов от „ ИТН “ попита дали въпреки всичко ЦИК не може да работи и без ръководител, на няколко пъти президентът му отговори, че се надява останалите партии да не абдикират както ГЕРБ.

След още хапливи реплики сред другите депутати, Радев постави точка с думите:

" Дебатите по закона и процедурите останаха обратно във времето. Тук сме събрани просто оперативно. Този звук е за Народното събрание не за тук. Няма време. Премиерът в оставка всеки ден пита по какъв начин може още да стои в ръководството. Няма да хвърляме страната в безпорядък и да стартираме избори без ЦИК ".

Мая Манолова прикани " ИТН " да предложи юристката Камелия Нейкова за ръководител на ЦИК като добър спциалист, който се употребява с положително име. Същото сториха и останалите партии. В последна сметка, след близо час диспути, от Има Такъв Народ предложиха Нейкова публично.

Димитър Димитров от ГЕРБ остава зам.-председател, съобщи президентът.

" Въпреки разменените остри политически нападки, желая да благодаря за отговорността на всички тук. Надявам се, господин Йорданов вашата партия да не снеме на следващия ден доверието си от госпожа Нейкова и да стоите зад претендентите си ", объна се Радев към партиите в края на консултациите.

По-рано през днешния ден президентът съобщи, че от ГЕРБ са абдикирали от отговорността като най-голяма политеческа мощ да предложат ръководител на ЦИК. Сега се надявам, че останалите партии ще могат да са по-отговорни и няма да се водят от тесни персонални сметки, добави Рдаев.

Преди това президентът похвали ръководителят на парламентарната група наГЕРБ Десислава Атанасова, че е защитавала кандидатурата на Ципов и се е борила за нея. Но разкритикува Бойко Борисов, че е предал гласоподавателите на ГЕРБ-СДС, като е отдръпнал предлагането на Ципов. „ Точно по този начин би трябвало да се бори водачът на всяка парламентарна група. Да отстоява ползите на своята партия. Но за жалост и вашите старания и хилядите симпатизанти на ГЕРБ бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Сега ни остана разновидността някой от по-малките партии да има повече храброст и гражданска отговорност да не се води от тесни персонални сметки, а да поеме отговорност в името на провеждането на почтени, налични и транспарантни избори “, съобщи президентът.

51-годишната юристка Камелия Нейкова бе зам.-министър на защитата в интервала 2008-2009 година при Николай Цонев. После стана зам.-председател на учредената от него партия “Нова алтернатива”.

Камелия Нейкова бе представител на предходния състав на ЦИК дружно с сегашния началник на комисията Александър Андреев - тогава и той бе от квотата на Българска социалистическа партия, а по-късно определен за ръководител по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 година В сегашния състав на комисията Нейкова не е член.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР