Повече от 80 ученици и студенти от цяла Русия се

...
Повече от 80 ученици и студенти от цяла Русия се
Коментари Харесай

„Росатом“ организира експедиция до Северния полюс за талантливи руски ученици и студенти

Повече от 80 възпитаници и студенти от цяла Русия се насочиха на странствуване до Северния полюс на борда на атомния ледоразбивач „ 50 лет Победы ". Младежите, на възраст от 12 до 23 години, бяха част от просветителната експедиция „ Ледоразбивач на знанието. Homo Science project ", проведена от държавната корпорация „ Росатом ". Те са спечелили от интелектуалния конкурс „ Ледоразбивач на знанието " по случай 75 години от съветската атомна индустрия, както и от други олимпиади и надпревари.

Програмата на експедицията бе учредена на задачата на плана - да се разпространява науката и жаждата за познания измежду младежите. Тя включваше лекции за главните загадки на Вселената, енергетиката на бъдещето без СО2, основите на нуклеарната физика, както и доста научни игри и тренинги.

По време на пътешествието ледоразбивачът два пъти доближи крайбрежията на архипелага Земя на Франц Йосиф. Тук младежите от близко видяха айсберги, бели мечки и други представители на полярната фауна.

„ Всяко дете мечтае да плава на подобен транспортен съд - още повече на атомен ледоразбивач. Това е неповторим опит за учениците. Хубаво е, че те се срещат с Арктика и морския живот, и получават нови познания и опит в границите на просветителните стратегии ", означи капитанът на „ 50 лет Победы " Дмитрий Лобусов.

На 18 август ледоразбивачът доближи географската точка на Северния полюс и учениците имаха опция да се спуснат на леда. Участниците в плана направиха най-бързото в света околосветско странствуване - обиколиха точката, където се събират всички земни меридиани единствено за няколко минути.

„ Северният полюс е хубав, свободен. Това е неповторимо място, освен от географска позиция, само че и от енергийна - чувстваш, че се намираш на покрива на света ", показа 17-годишният Александър Тармаев от Иркутск.

„ Проектът „ Ледоразбивач на знанието " е прелестна опция за развиване на децата, които към този момент градят основите на нашето бъдеще ", означи генералният шеф на „ Атомфлот " Мустафа Кашка. „ Арктика открива огромни вероятности, въодушевява, само че се покорява от най-издръжливите. Моряците от атомния флот знаят това безусловно тъкмо. Радваме се, че точно „ Атомфлот " и „ Росатом " срещат децата с този изумителен район ".
През октомври тази година ще започва идващият конкурс „ Ледоразбивач на знанието ". Основната му премия ще бъде присъединяване в арктическата експедиция на борда на атомния ледоразбивач „ 50 лет Победы " през лятото на 2022 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР