Повече от 600 дигитализирани ръкописи съдържа вече първата електронна библиотека

...
Повече от 600 дигитализирани ръкописи съдържа вече първата електронна библиотека
Коментари Харесай

Зографската стая на Софийския университет съдържа вече над 600 дигитални ръкописа

Повече от 600 цифровизирани ръкописи съдържа към този момент първата електронна библиотека за славянски ръкописи "Зографска стая " в Софийския университет, сподели във Варна проф. Вася Велинова, шеф на Центъра за славяно-византийски изследвания "Проф. Иван Дуйчев ".

Тя е измежду участниците в национална конференция, отдадена на 60-годишнината на Музея на Възраждането в крайморския град. Първият огромен корпус ръкописи - над 280, в електронната библиотека бяха от Зографския манастир и по тази причина тя носи неговото име, уточни Велинова, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ от този момент са постъпили нови книги от музеи и читалища в Кюстендил, Пловдив, Варна, Плевен, както и от Троянския манастир. Те са главно с богословско и богослужебно наличие, добави Велинова.

Тя посочи, че има малко текстове с по-светско наличие и те са от 17 и 18 век. Най-старият ръкопис в цифровата библиотека - Зографските листове, датира от началото на 11 век. От същото време е и Асеманиевото евангелие, копие от което е предоставила Ватиканската апостолическа библиотека.

Сега се чака Рилският манастир също да даде материали за библиотеката и тогава тя ще бъде преименувана на "Зографско-Рилска " в символ на респект към двата най-големи български манастира, добави Велинова.

Тя добави, че сега "Зографската стая " съдържа и доста сръбски ръкописи, защитавани на наша територия. Ръкописите и старопечатните книги са нещо доста скъпо, освен с това, което съдържат, а и с написаното в профил от другите им притежатели, уточни Велинова. По думите ѝ посредством тях се намират сведения с изключение на за развиването на езика и културата, и за ежедневните паники и наслади на хората, които най-често историята като просвета загърбва. Музеят на Възраждането във Варна съхранява редки и скъпи ръкописи, първи издания на значими за българската история книги, измежду които "Рибния буквар " на Берон и "Стематографията " на Хр. Жефарович.

В сбирката му са и картини на известни художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са персонални движимости на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Хаджи Димитър е един от експонатите, който най-често взе участие в изложения отвън Варна. Музеят съхранява и едно от бойните флагове на Гарибалди, под което са се сражавали и доста българи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР