Повече от 6 милиона азербайджанци са поканени да гласуват днес

...
Повече от 6 милиона азербайджанци са поканени да гласуват днес
Коментари Харесай

Азербайджанците гласуват на предсрочни президентски избори

Повече от 6 милиона азербайджанци са поканени да гласоподават през днешния ден на президентски избори, които съгласно интернационалните наблюдаващи няма да са нито свободни, нито почтени, съобщи ДПА.

Страната е под контрола на властническия началник Илхам Алиев, и наблюдаващите считат, че задачата на изборите е главно да се обезпечи неговото задържане на власт.

Службата за демократични институции и права на индивида (ODIHR) да вземем за пример показва, че и шестимата останали претенденти в изборната бюлетина обществено са подкрепяли президента Алиев в предишното.

Освен това доста публицисти, които са сериозни към режима, са били задържани през последните месеци, съгласно Службата за демократични институции, която работи под егидата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Официалната причина на Алиев да изтегли напред изборите, които в началото бяха планувани за 2025 година, е, че териториалната целокупност на Азербайджан в този момент е възобновена след завладяването на оспорвания район Нагорни Карабах , показва ДПА.

Президентът си приписва заслугата за завземането на Нагорни Карабах след десетилетия на борби сред азербайджанци и арменци за района, добавя ДПА.
Карабах е част от територията на Азербайджан, само че беше обитаем най-вече с етнически арменци. Ръководството на самопровъзгласилата се република Арцах в Нагорни Карабах се съобщи и по-голямата част от общо над 100 000 арменски поданици на Карабах избягаха, напомня организацията.

В съпоставяне с други страни от Южен Кавказ, в Азербайджан, който има изход на Каспийско море и мощно разчита на износа на нефт и газ, съществуват високо обществено неравноправие, висока инфлация и невисок стопански напредък, отбелязва ДПА.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР