Повече от 51 млн. души в Южна Корея се събудиха

...
Повече от 51 млн. души в Южна Корея се събудиха
Коментари Харесай

Корейска възраст: Как в Сеул се събудиха по-млади

Повече от 51 млн. души в Южна Корея се разсъниха и се оказаха с година или две по-млади - най-малко съгласно закона.

Съгласно законодателството, което влезе в действие в сряда, " всички правосъдни и административни области " в източноазиатската страна ще одобряват системата за " интернационална възраст ", употребена в по-голямата част от света, с което се поставя завършек на дългогодишните диспути за проблемите, породени от постоянно употребяваните до неотдавна " корейска възраст " и " календарна възраст ".

Стандартизирането на възрастта ще " понижи другите обществени обърквания и разногласия ", съобщи Ли Уан-кю, министър на държавното законодателство, на брифинг в понеделник.

Законът, признат от южнокорейския парламент през декември предходната година, се чака също по този начин да " понижи доста обществените разноски, които са били ненужни заради смесеното потребление на възрастовите стандарти ", сподели Ли, като добави, че това е било главно заричане на президента Юн Сук-йол, който встъпи в служба през май предходната година.

Три системи

More than 51 million people in South Korea awoke on Wednesday to find themselves a year or two younger – at least, according to the law.
— CNN (@CNN)
В Южна Корея " интернационалната възраст " се отнася до броя на годините, минали от раждането на обещано лице, и стартира от нула - същата система, която се употребява в множеството други страни.

Но когато ги питат за възрастта им в неофициална конюнктура, множеството южнокорейци дават отговор с " корейската си възраст ", която може да е с една или даже две години по-голяма от интернационалната им възраст.

Според тази система, чиито корени са в Китай, бебетата се считат за навършили една година в деня на раждането си, като на всеки 1 януари се прибавя по една година.

При някои условия южнокорейците употребяват и своята " календарна възраст " - комбиниране от интернационална възраст и корейска възраст - която смята бебетата за нула години в деня на раждането им и прибавя по една година към възрастта им на всеки 1 януари.

Вземете да вземем за пример артиста от " Gangnam Style " Psy. Роден на 31 декември 1977 година, той се смята за 45-годишен съгласно интернационалната възраст; 46-годишен съгласно календарната година и 47-годишен съгласно корейската възраст.

Ако това звучи объркващо, то е по този начин, защото в всекидневието на страната постоянно се минава от една система в друга.

Нов стандарт

Дори и с новата стандартизация, старите системи към момента ще се употребяват при някои условия, съобщи държавното управление в сряда.

Така да вземем за пример децата нормално постъпват в начално учебно заведение през март на годината, откакто навършат 6 години (по интернационалната възраст), без значение от това в кой месец се пада рожденият им ден - което ще продължи и отсега нататък.

Законите за артикули с възрастово ограничаване като алкохол или тютюн също ще се основават на годината на раждане, без значение от месеца. Това значи, че двама души, родени през януари и декември 1990 година, ще се смятат за хора на една и съща възраст.

Съгласно този закон хората могат да купуват алкохол от годината, в която навършват 19 години (в интернационалната възраст).

На тази фотография, направена на 24 май 2017 година, се вижда по какъв начин обществен служащ се грижи за бебе в църквата на общността Джусаранг в южната част на Сеул.

Същият способ ще продължи да се употребява и за наложителната военна работа в Южна Корея - т.е. хората имат право на военна работа въз основа на годината, в която са родени, а не на съответната възраст или дата на раждане.

" Правителството реши да съдържа такива изключения даже след влизането в действие на проверките, защото е по-лесно да се ръководят такива въпроси на годишна база ", съобщи министър Ли в сряда.

Много поданици евентуално ще продължат да употребяват обичайна корейска възрастова система в всекидневието и обществените сюжети, както е всекидневно.

Но други може да приветстват промяната; в анкета на Министерството на държавното законодателство 86,2% от интервюираните са декларирали, че ще употребяват интернационалната възрастова система. Това е и победа за законодателите, които от години водят акции за стандартизиране на интернационалната възрастова система, защото им е писнало от многочислените системи.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР