Повече от 300 калиници шестваха по улиците на Асеновград в

...
Повече от 300 калиници шестваха по улиците на Асеновград в
Коментари Харесай

Роклите на малките булки в Асеновград - семпли, но красиви

Повече от 300 калиници шестваха по улиците на Асеновград в празничния Еньовден. Обичаят в града дребни девойки да се обличат като булки датира от незапомнени времена и събира в себе си мистиката на Еньовата буля и въведението на тригодишната Света Богородица в храма.
Тази година стилните трендове постановиха семпли рокли от нежни ефирни платове, като множеството бяха със междинна дължина и кринолини. Сред аксесоарите, които младите дами носеха към тоалетите си, бяха чадъри, чантички и ръкавици. Празникът стартира от двора на Етнографската къща в Асеновград, където калиниците получиха своите нишани с шансове, наричани персонално за всяка от тях. Така момиченцата схванаха за какъв момък ще се омъжат и какъв шанс ще й донесе бракът. Сред наричанията за бъдещи съпрузи на калиниците бяха юристи, лекари, спортисти и други.
Веднага по-късно, калиниците се насочиха към храм „ Свети Николай Чудотворец ”, където отец Йордан Георгиев отслужи литургия за здраве и благополучие. Последва дълго шествие в бяло, чийто край бе в Градския парк. Там ги очакваше специфичният еньовски венец, през който то минаха за здраве. Кметът на общината лекар Емил Караиванов връчи на всяка една от младите булки грамоти за присъединяване и дарове. А музикален привет към присъстващите на празника насочиха възпитаниците на вокална група „ Калина Малина ”, които след няколко дни ще показват родния Асеновград на интернационалния конкурс „ STELLE DI GARDA ” в Гардесано, Италия.
Древни ритуали и традиции, свързани с празника на билките - Еньовден, се състояха и на тракийското скално светилище " Беланташ ", ситуирано високо в планината над тогавашна Станимака. По традиция, бе разпален Еньов огън, а присъстващите и тук минаха през Еньов венец. После участниците в ритуала бяха наплискани с мълчана вода и нагостени с чай от билки и питки самун. Под звуците на родопски гайди и национални песни празнуващите извиха дълго еньвско хоро.
ГАЛЕРИЯ ОТ СНИМКИ може да откриете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР