Повече от 3 часа обсъжда Народното събрание промени в Закона

...
Повече от 3 часа обсъжда Народното събрание промени в Закона
Коментари Харесай

След над 3 часа дебат депутатите решиха: Делегирани европрокурори в отделна структура

Повече от 3 часа разисква Народното събрание промени в Закона за правосъдната власт, които плануват основаването на самостоятелна администрация за европейските делегирани прокурори у нас. Изменението мина със 125 гласа " за " и 41 " срещу ". Само двама депутати от ГЕРБ гласоподаваха срещу текста. Движение за права и свободи и " Възраждане " също не поддържаха промените.

Любен Дилов от ГЕРБ изясни вота си - не бил срещу да има европейски прокурори, а дал своя вот против смяната, тъй като това бил следващият доста неприятен парламентарен спор. " Текстове, които би трябвало да са прецизни, стават жертва на политически игри. За най-голямата мощ конституцията е като парапет - когато е комфортно го има, когато не - го няма ", съобщи той в пояснение на негативния си избор.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също не е срещу концепцията за конструкция, а тъй като от дебата станало ясно, че подобен вид значими закони би трябвало да се изготвят в обикновено време и да се съблюдава конституцията. " Сегашната власт пристигна с нарушаване на конституцията, обитава на терена на политиката, нарушавайки всекидневно конституцията, в това число и с този законопроект.
Изтече времето на тази порочна власт ", съобщи той. И се ядоса, че тази власт надменно постанова закони в нарушаване на конституцията.

За " Възраждане " пък по този начин сме се отказвали от суверинитета си.

Българските европрокурори ще имат лична постройка и администрация. Европейската прокуратура пък избере един от българските делегирани европрокурори за началник на новото звено. Неговите административните функционалности обаче се лимитират до назначение на чиновници и оперирането с финансови средства.

Измененията уреждат пълномощията на европокурорите ни като концепцията е те да бъдат съотнесени към Наказателно-процесуален кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт. " Независимостта е основополагащ принцип, който подсигурява водещата функционалност на Европейската прокуратура при следствието на каузи от нейната материална подготвеност. Статусът на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори се приравнява на статуса на националните прокурори, което разрешава европейският прокурор и европейските делегирани прокурори да упражняват пълномощията си по Регламент (ЕС) 2017/1939 в цялостен размер ", написа в претекстовете на Министерския съвет.

Необходимите средства за реализиране на активността на европейските делегирани прокурори ще се обезпечават от бюджета на правосъдната власт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР