Повече от 200 кметове на малки населени места протестираха мълчаливо

...
Повече от 200 кметове на малки населени места протестираха мълчаливо
Коментари Харесай

Кметовете на малки населени места протестираха с искане за финансова независимост

Повече от 200 кметове на дребни обитаеми места стачкуваха безмълвно през днешния ден, 10 октомври. Причината за митинга са техните претенции финансова самостоятелност за дребните кметства.

" Искаме да има закон, с който кметът на общината да бъде задължен да извършва бюджета на всяко обитаемо място, който е гласуван от общинския съвет ", сподели Румен Стоянов, кмет на Калофер, пред Нова телевизия.

Той добави, че като кмет няма допирни точки до средствата и до метода, по който се разпределят. По негови думи няма задоволително финансиране за ремонт на улици и монументи.

" Нямаме никакви пари по кметствата, за всяко нещо вършим докладни. Винаги се случва, че няма пари ", изясни кметът на село Осетеново, община Павел Баня. За всяка потребност на кметството те са длъжни да пишат докладни в огромната община.

Кметът на Манолово, който е на длъжността пети мандат, добави, че през последните два мандата е доста мъчно да се работи.

" В цялата община най-големият проблем е със сметосъбирането, да не приказваме за инфраструктурата. Последните два мандата нищо не съм направил за селото ", сподели той.

Община Велико Търново би могла да послужи за образец, съгласно кметовете.

Следващата стъпка е да желаяме поддръжката същински на жълтите павета, оповестиха кметовете. Те възнамеряват митинга си за 10 ноември.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР