Повече от 20 израелски граждани са все още в България

...
Повече от 20 израелски граждани са все още в България
Коментари Харесай

„Обичаме ви, ще се върнем“. Човекът, който организира завръщането на израелци в родината им

Повече от 20 израелски жители са към момента в България и желаят да се завърнат в родината си. Нито един от тях не е изискал леговище у нас. С организацията по полетите е напълно зает Орлин Мандов, чиято персонална история е прочувствена и трогателна.

Откриваме Орлин Мандов на летище Варна, където чака няколко израелски жители, които би трябвало да се приберат в родината си. Мандов, който е прочут с приноса си към положителните българо-израелски връзки в областта на туризма ни споделя, че шестата война сред Израел и Палестина го заварва рано сутринта в дома му.

 
Моят телефон е надъхан когато има аларми в Израел, сирени той също дава сирена при мен, изключително когато това е в региона където живее сестра ми. Така че разсъниха се от сирени, в България разсъниха се от сирени.
Орлин Мандов - почетен консул на Израел в Бургас

Сестрата на Орлин е омъжена за израелски жител и живее в Тел Авив от близо 30 години. И тя като всички израелски жители не желае да напусне Израел, даже в миг на бомбени закани.

“Достатъчно ми е единствено да чуя гласа и това е нещо, което може да ме успокои ”, споделя той.

Орлин е изгубил и близки и другари, някои от които почтени жертви по време на музикалния фестивал по време на пъвите убийствени бомбени набези.

 
Които бяха на музикалния фестивал. Все още имам един от приятелите ми с който нямам връзка. Страшное, ужасно е. Реално видяно нямам другар в Израел, който да няма загубен непосредствен или родственик.
Орлин Мандов - почетен консул на Израел в Бургас

Мандов е безапелационен че от страната Израел не се чака нито един емигрант или човек, който да търси леговище в друга страна.

“В момента израелците са обединени повече от всеки път. Аз нямам спомен толкоз единен народ да видя дружно, които да знаят, че това е моментът, в който би трябвало да си оказват помощ, моментът, в който би трябвало да бъде дружно ”, добавя Мандов.

Резонно тематиката за туризъм от Израел към България завършва от момента на началото на военните дейности. Сред разтърсванията, достигащи до страната ни е инфлацията. Очакванията за рестарт в туризма са далечни.

“В момента това е война, война оповестена от Хамас. В момента това не е някаква интервенция която се случва единствено в Газа и това ще завърши за седмица, две, месец. Очаква се да продължи доста по-дълго. В нашия случай ние го преживяхме един път когато беше атентатът. След атентата на нас ни се наложи да рестартираме туризма. ” Орлин Мандов работи в синхрон с страната и посолството в организацията на изпращането на израелските жители от България. Споделя ни, че в описите за първите полети с приоритет са тези, които са изгубили околните си. Веднага след тях са получилите призовка, като измежду тях и мъже и дами.

“Които от тука отиват кацат в Тел Авив, преобличат се и отиват в базата си. Те бяха на второ място. Семейства, които несъмнено с дребни деца, те са предпочитани. Те са дружно. За тези хора би трябвало да се погрижиш. В момента сме на стадий, в който още имаме израелски туристи, продължаваме. Аз провеждам полетите във Варна, несъмнено, благодарение на посолството всички работим дружно ”, изяснява почетният консул.

Войната, заварила евреите в България, е поредна за доста от тях. Но в никой от евреите Орлин не среща самосъжаление или боязън. Среща в очите им болежка и кураж.

 
Ще ви кажа по какъв начин протича изпращането на един израелски екскурзиант. Чекираме ги, те идват, прегръщат ме… това е мъчно. Казват Орлин, пазете се, обичаме ви, ние ще се върнем.  
Орлин Мандов - почетен консул на Израел в Бургас

Почетния консул на Израел в Бургас е безапелационен, че светът се сблъсква с операция и показва грешката на разнообразни организации.

“Организациите, които се борят за човешки права постоянно дават някакъв напън, Израел прави компромис, те същите тези водачи се оставят да бъдат подведени. Израел прави компромис и по улиците на Газа е цялостно с хора, които честват. Те споделят намерено по какъв начин са съумели да подведат тези организации, те да застанат на тяхна страна, по какъв начин те са спечелили. И те в действителност са спечелили, тъй като Хамас стана толкоз мощен, тъй като се направиха взаимни отстъпки. ”

 В телефона си Орлин Мандов е получил ужасяващи фрагменти. Снимки и видеа, които не желае да демонстрира и мъчно намира сили да гледа още веднъж.

“В момента има по информация от нощес 126 отвлечени израелски жители. 126 индивида, деца, дами, възрастни хора. Що за двуличие. Жените са изнасилвани, децата са измъчвани, гаврят се с тях, гаврят се с труповете. И никой не го интересува какво се случва са тези отвлечени хора, никой не сподели да отидем да забележим тези хора по какъв начин са, да се спре гаврата с дамите, да се спрат изнасилванията, да се спре това, което се случва с дребните деца. В момента в Израел се приказва за това дали да се позволи тези фрагменти, които са снимани след зверствата на тези хора, да бъдат дадени на света да ги види. Това не са хора, това са изроди. Това, което са създали, аз видях тези фотоси, това не ми дава опция да дремя ”, споделя почетният консул.

Мандов разяснява и разпръснатите листовки над Газа показани като предизвестие и изискване сложено към мирните поданици на линията Газа.

“Това, което обаче някакси не остава разбрано е, че от най-северната част, с цел да стигнеш до линията, която би трябвало да преминеш приказваме за 20 километра. Основната част, главното население в действителност би трябвало да се реалокира 5 или 10 километра. Това е, което ще би трябвало те да преминат за тяхната сигурност. Ще има война, ще има доста косвени жертви. Израел се стреми да понижи косвените жертви измежду мирното население. На всички ни е ясно, че дружно с тях задачата също ще се реалокира, само че за Израел е задоволително този регион да няма оръжие. Ще бъдат унищожени тунелите, които се намират подземен и постепенно, постепенно да направи региона безвреден, безвреден за всички. Безопасен и за Израел и за палестинските жители. ” 

Очаква се и през идващите дни България да изоставен и последните израелски жители, които са пристигнали на отмора у нас. Орлин Мандов изпраща вски от тях към родината, с очаквания да се върнат още веднъж у нас, някой ден.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР