Повече от 20 души бяха арестувани днес в парк в

...
Повече от 20 души бяха арестувани днес в парк в
Коментари Харесай

Арестуват протестиращи в Русия, нов погром над журналисти

Повече от 20 души бяха задържани през днешния ден в парк в Москва по време на протестна акция против съветската атака в Украйна, съобщи Франс прес с уточнението, че арести е имало и в други градове в страната.

В Москва демонстрацията стартира парка Заряде, в региона на Кремъл. Демонстрантите насядаха по пейките посред снежна стихия и тогава полицията стартира да ги арестува. Едно от протестиращите девойки извика " Не на войната в Украйна ", до момента в който полицията го задържаше. Тридесет полицейски микробуса бяха ситуирани към парка и покрай алените стени на Кремъл. В Санкт Петербург в сходна акция участваха 40 души и бяха задържани 25 души.

Неправителствената организация ОВД-Инфо, профилирана в данните за арести в страната, заяви, че общо 178 души са били задържани през днешния ден в Русия за дейности против съветската атака в Украйна. 

Призив за организирането на протестните акции имаше в съветските обществени мрежи. Организаторите на демонстрациите желаеха да изразят също и митинга си против краха на съветската стопанска система, недоволството си от съветския президент Владимир Путин, както и да призоват за освобождението на съветския опозиционер Алексей Навални.

Междувременно Кремъл разгласи авторитетна журналистка, видеоблогър и още шест медийни фигури за задгранични сътрудници, съобщи Ройтерс. Това е следващата стъпка в напъните за заглушаване на гласа на самостоятелните медии в страната.

В листата, оповестен от министерството на правораздаването, е Елизавета Осетинская, някогашен основен редактор на няколко съветски бизнес издания, разгласили разкрития за търговски ползи на хора, доближени до съветския президент Владимир Путин.

Под ударите на министерството попада и Мария Борзунова, кореспондент от самостоятелната телевизия " Дожд ", която също бе оповестена за задграничен сътрудник още предишния август и която прекрати краткотрайно работа, откакто Русия блокира уеб страницата й през март.

Евгений Понасенков, блогър и публицист, прочут с спонтанните си мнения, взимащи под прицел държавното управление, също е в листата. Акциите си той правеше в обществените медии и токшоутата по държавните телевизионни канали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР