Повече от 2 милиона 780 хиляди души умират ежегодно в

...
Повече от 2 милиона 780 хиляди души умират ежегодно в
Коментари Харесай

София, Пловдив и Варна са първенци по брой на трудовите злополуки

Повече от 2 милиона 780 хиляди души умират годишно вследствие на трудови злополуки и професионални заболявания. Други 2 милиона и 400 хиляди си отиват от заболявания, свързани с трудовия живот.

380 хиляди души умират годишно на самото работно място.

Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов на конференция, отдадена на отбелязването на 28 април - Международен възпоменателен ден на починалите и потърпевшите служащи при трудови злополуки.

По думите ма вицепрезидента на Конфедерацията разноските за превъзмогването на следствията на всичко това възлизат на 3.94% от Световния БВП всяка година. " Поради тази причина съм изцяло склонен с това, което сподели Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата, че най-важното нещо е профилактиката. Тя излиза най-евтино, само че човешкият живот няма цена ", сподели още той.

Според изследването на КНСБ в Европейския съюз умират повече от 3 700 служащи при трудови злополуки всяка година.

 63 хиляди трудови злополуки у нас за 15 години
63 хиляди трудови злополуки у нас за 15 години

Загинали са повече от 2 000 души

В тази връзка Кокалов уточни, че съгласно данни на Национален осигурителен институт у нас в интервала 2000-2015 година , са регистрирани общо 63 626 трудови злополуки, а от тях са починали 2 072 български служащи.

През 2016 година са регистрирани 2 848 смъртни случаи вследствие на трудовите злополуки, а през миналата 2017 година те доближават до 2 911 умряли. Общият брой на умрелите служащи за 2017 година вследствие на трудови злополуки демонстрира, че има нарастване с 63 злополуки по отношение на 2016 година.

През първото тримесечие на тази година се следи понижение на броя на трудовите злополуки съгласно отчета на КНСБ. Регистрирани са 688 случая, по отношение на 810 за същия интервал на 2017 година.

Най-големият брой на трудови злополуки за предходната година са регистрирани в София, Пловдив, Варна , а с минимален брой са записаните в Силистра, Кърджали и Видин.

Вицепрезидентът на КНСБ се закани, че отсега нататък Конфедерацията ще работи доста съществено за разрешаването на този проблем. " Ние ще продължим да работим в развиването и консултирането на служащи в сигурността на работното място ", посочи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР