Повече от 2 месеца след изборите - първата политическа сила

...
Повече от 2 месеца след изборите - първата политическа сила
Коментари Харесай

Повече от 2 месеца след изборите: В политическа безизходица ли сме?

Повече от 2 месеца след изборите - първата политическа мощ ГЕРБ-СДС е подготвена с проектокабинет. Професор Габровски заложи на специалисти, а не на партийни фигури. Има ли късмет тази тактика да е сполучлива?

" Моите упования са да бъдем очевидци на една демократична процедура, само че с доста политическо говорене. Това е шансът на политиците, в частност депутатите, да изявят себе си - кой с бъбривост, кой с причини. Разбира се, да привлекат и публичното, и медийното внимание, тъй че светлините на прожекторите да са съсредоточени върху този център на властта ", каза политологът проф. Росен Стоянов в студиото на " България заран ".

Според другия политолог - проф. Мария Пиргова, тезата, че проектокабинетът " Габровски " е заложен на специалисти, не върви.

" Съставът на кабинета не е толкоз значим, ние имаме специалисти, хората вътре фактически са експерти. Въпросът е в какъв модел влиза да ръководи едно държавно управление, един парламент. Има ли пакет закони, който ще промени модела, против който ние се борим и желаеме да преодолеем. Въпросът не е единствено, че държавното управление е препоръчано от ГЕРБ, въпросът е, че системата на ГЕРБ остава ", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ доста депутати в това Народно събрание са с повдигнати обвинявания.

" Остава да се ръководи с болшинство, което държи да не разкрива даже минусите на бившето ръководство на ГЕРБ. Тук не приказваме за корупцията. Народното събрание е кей за хора, които има подозрения за тяхната активност като противозаконна. Те са към 30. Ние не може да продължаваме да използваме парламентарната народна власт като заслон за една система, трансформирала страната в мафия и проведена престъпност ", безапелационна е проф. Пиргова.

Тя счита, че ни би трябвало нов модел и нова система: " За страдание, в случай че ние продължим по този начин, ГЕРБ още веднъж ще победят. Това са процентите на хората, които те обслужват и са добре. Това са 10% от българите. А останалите се оправят както могат. "

" Това е политическата действителност. Дали е ход на ГЕРБ да подаде ръка и да преразкаже тази действителност по този начин, че да се опита да излезе от политическата изолираност, дали има действителни шансове за осъществяване за този кабинет - ще забележим. Обвиненията кой е крал и кой не - дефинира българският съд ", разясни проф. Росен Стоянов.

Проф. Мария Пиргова не счита, че би трябвало да имаме държавно управление непременно, определено от този парламент.

" Доверието в този парламент е извънредно ниско, доверието във всички политически сили е извънредно ниско. Не споделям, че едни последващи избори ще поправят това. Предполагам, че и вторият, и третият мандат няма да ни предложат законодателна стратегия, правосъдна промяна. Няма да ни предложат планове за излизане от този модел. Служебното държавно управление внесе доверие в бизнеса, то се прави оценка високо ", добави тя.

И предсказа, че геополитическата обстановка ще се утежнява.

" Не е по-добре да остане да ни ръководи длъжностен кабинет. Конституцията на Република България е формирана от едни мъдри хора, които в оня развой от прекосяване на комунизъм в народна власт съумяха да съобразят текстовете ѝ с модерните съществуващи в Европа и света. Аз съм против всевъзможни апели, които целят смяна на конституционния ред. Партиите не си правят добре работата, само че това не е мотив те да бъдат неразрешени ", добави сътрудника ѝ.

Проф. Пиргова разяснява, че се водят съществени диалози за сформиране на държавно управление с третия мандат.

" Един президентски режим не би се отразил по никакъв начин добре на нашата политическа просвета. Но с тези партии не би трябвало да вървим напред. С третия мандат ще забележим едно безпомощно държавно управление, което ужасно ще подлагаме на критика до юни, като и то ще бъде свалено ", акцентира тя.

Проф. Стоянов е песимистичен за устойчивостта на държавно управление с третия мандат: " Възможно е откакто се " превърти играта " след 1-2 предварителни избора, да се появят нови политически субекти, тъй като 60% от българските гласоподаватели отхвърлят да вземат участие във вота. Не съм толкоз песимист, че сме в невъзможност. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР