Повече от 120 държави подкрепиха резолюцията на Общото събрание на

...
Повече от 120 държави подкрепиха резолюцията на Общото събрание на
Коментари Харесай

Израел се оказа в изолация заради Америка

Повече от 120 страни поддържаха резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваваща за помирение в зоната на арабско-израелския спор. Документът беше подложен на критика от израелски дипломати, които го нарекоха „ непоносим “ „ образец за непочтеност “. Защо реакцията на Тел Авив на една на пръв взор елементарна резолюция се оказа толкоз радикална и за какво резултатите от гласуването са наречени „ митинг против американската надмощие “?

Израел остро разкритикува резолюцията, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваваща за неотложно помирение в зоната на палестинско-израелския спор. Постоянният представител на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан сподели, че денят ще остане в историята " като образец за непочтеност " и " Организация на обединените нации не е останала нито грам легитимност или приложимост ". Израелският външен министър Ели Коен назова апела на Общото заседание на Организация на обединените нации „ непоносим “. „ Израел е решен да унищожи ХАМАС по същия метод, по който светът се оправи с нацистите и “Ислямска страна ” “, сподели Коен.

Документът е създаден от група от повече от 20 арабски страни, водени от Йордания с поддръжката на редица други страни, в това число Русия. Той осъжда насилието против цивилни от двете страни и приканва за стабилно филантропично помирение, както и за неотложно „ освобождение на цивилни, нелегално държани в плен “. Освен това се показва нуждата от образуване на механизъм за обезпечаване отбраната на цивилните палестинци. Резолюцията беше подкрепена от над 120 страни, в това число Русия. 14 страни гласоподаваха срещу, 45 се въздържаха.

Освен Израел и Съединени американски щати, срещу гласоподаваха Австрия, Хърватия, Чехия, Гватемала, Унгария, Маршаловите острови, Микронезия, Папуа Нова Гвинея, Парагвай, Тонга, Фиджи и Науру. Сред въздържалите се са Канада, Дания, Финландия, Грузия, Германия, Индия, Ирак, Италия, Япония, Латвия, Полша, Южна Корея, Румъния, Молдова, Сърбия, Украйна и Англия.

Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя назова приемането на резолюцията „ победа на здравия разсъдък, справедливостта и съображенията на хуманизма “. На собствен ред съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва поддържа напълно контакти с Израел, само че изпраща сигнали за нуждата да се търси спокойно решение.

Министърът предизвести, че унищожаването на Ивицата Газа и прогонването на два милиона поданици от анклава ще сътвори злополучие за доста десетилетия, в случай че не и епохи. Според Лавров достъпът до директни договаряния за основаването на две страни Палестина и Израел в този момент е мъчно изпълним.

„ Прекратяването на огъня в този момент би било морално и военно проваляне за нас. Ако спрем в този момент, след известно време отново ще ни ударят. Затова би трябвало да прекъснем този циничен кръг “, споделя Симон Ципис, помощник в Института за проучване на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Събеседникът изясни, че тези, които не живеят в Израел, „ не схващат мащаба на нещастието от 7 октомври и моралното положение, в което се намира израелското общество “. В деня на офанзивата „ повече цивилни и боен личен състав починаха, в сравнение с във всички войни, взети дружно за цялото битие на Израел “.

„ На пръв взор може да наподобява, че такава елементарна резолюция на Организация на обединените нации за преустановяване на огъня не би трябвало да провокира толкоз остра реакция. Но в този момент се борим за нашето бъдеще и оцеляване. В резултат на офанзивата на ХАМАС претърпяхме морално проваляне и претърпяхме сериозен срив на духа... Ние в действителност се борим за своето морално и материално битие “, акцентира събеседникът.

Според него Близкият изток има свои лични закони, които не могат да бъдат разбрани от жителите на Европа, Южна или Северна Америка. „ Тук е неотложно да се нанесе ответен удар. Липсата на ответен удар се счита от арабските мюсюлмани, живеещи към нас, като уязвимост. Това е културна, национална и обичайната специфичност на Близкия изток. Елементът на отмъщението – око за око и зъб за зъб – е в културата на народите от Близкия изток... Ако не отмъстиш, ще бъдеш погубен “, добави източникът.

Ципис е уверен, че множеството от страните, подкрепили резолюцията, се „ опасяват от своята мюсюлманска общественост вътре “. „ По-скоро биха дали своят вот срещу Израел, с цел да има успокоение вкъщи им, т.е. това е тип самозалъгване, тъй като в душата си те схващат, че Израел е прав. Тъй като през последните 20 години бежанска вълна, в това число от Южна Африка и Близкия изток, заля цяла Европа, през днешния ден не е останала страна, в която да няма огромна, дребна или друга мюсюлманска общественост. Правителствата се опасяват от демонстрации, терористични офанзиви и конфликти “, уверен е събеседникът.

„ Израел в никакъв случай не е бил толкоз интернационално изолиран през цялата си история. И тези страни, които се въздържаха, даже и измежду тях има разединение. Израел няма друга поддръжка с изключение на Съединените щати и други огромни две или три западни страни. Невъзможно е да се върви напред с подобен политически багаж, тъй като антисемитизмът стартира да се ускорява “, отбелязва Станислав Тарасов, специалист по проблемите на Близкия изток.

Резултатите от гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации, съгласно Тарасов, демонстрират появяването на предпоставки за основаването на палестинска страна и значат загуба на интернационален престиж на Израел. „ Ситуацията се промени, въздействието на Съединените щати в света понижа и страните започнаха да работят и мислят без значение. Гласуването в Организация на обединените нации е тактическа и дипломатическа борба. Това е проява на способността на американската дипломация да прокара резолюция, която да я устройва самата. Те съумяха да създадат това преди, само че не съумяха с Израел “, счита Тарасов.

„ През последните десетилетия субективността на ислямския свят се увеличи; тази мощ става все по-трудна за игнориране. Катар, Кувейт и даже Саудитска Арабия не желаят да бъдат послушни марионетки като европейските страни. Второ, обстановката не може да бъде опростена, както Съединени американски щати съумяха да създадат с Ирак и Афганистан, имайки повече благоприятни условия да легитимират деструктивни дейности, които нарушават нормите и правилата на интернационалното право. Резултатите от гласуването са митинг против американската надмощие “, споделя Мовсес Казарян, политолог и специалист по интернационалните връзки.

„ Съединени американски щати и други страни от западната общественост направиха доста отрицателни неща, тъй че ролята на Организация на обединените нации в действителност да бъде обезвредена. Още в руско време се заприказва за действително преобразяване на Организацията в клон на Държавния департамент на Съединени американски щати. Факт е, че Организация на обединените нации не реагира на разрушителните дейности на Вашингтон и не може да бъде ефикасен инструмент за поддържане на мира, най-малко от средата на 90-те години. В този смисъл Организация на обединените нации повтаря ориста на Лигата на народите, което се оказа безусловно безсилна пред експанзията на западната военна машина на Третия райх “, прибавя експертът.

Според събеседника тази резолюция е призната с помощта на натиска на интернационалните сили в поддръжка на палестинците, защото израелска сухопътна интервенция в Ивицата Газа може да предизвика началото на „ тотална война, която доста ще отслаби американското въздействие в Близкия изток. ”

„ Съединени американски щати са привикнали да работят в границите на тактика на следен безпорядък, който става все по-неконтролируем. Едно нещо е, когато терористите, манипулирани от Съединените щати, се насочват към враговете на Америка, а друго е, когато голям брой радикализирани маси опустошават всичко по пътя си. Приемането на резолюцията е образец за това, че западната общественост би трябвало да поддържа избран баланс, тъй като ислямският свят не може да бъде довеждан до крайности “, изясни Казарян.

На фона на гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации Израел разшири сухопътната си интервенция в Ивицата Газа, употребявайки пехота и бронирани транспортни средства, подкрепени от масирани въздушни и морски удари. Онлайн се появиха видеоклипове, показващи конвои от бронирани транспортни средства, движещи се постепенно през открити, пясъчни региони на Газа, първото образно удостоверение за наличието на сухопътни сили. Преди това войските са правили къси нощни наземни нахлувания.

Фактът, че палестинско-израелската борба е достигнала нов стадий на ескалация, се показва в съботно известие на съветското външно министерство. „ На 28 октомври Израел стартира сухопътна военна интервенция в Ивицата Газа. Многократно сме предупреждавали за рисковите последствия от сходна стъпка, която ще се отрази отрицателно на всички страни в спора и ще докара до внезапно утежняване на човешката обстановка, което в допълнение ще утежни ситуацията на цивилното население в Газа “, споделят в дипломатическия отдел.

Русия, напомнят от ведомството, способства за постигането на спокойно споразумяване на палестинско-израелския спор, в това число посредством посреднически функционалности. Дипломатите предизвестиха външните играчи да не вземат рисковани решения, които да провокират нова огромна война в Близкия изток.

В събота вечерта израелските самолети удариха 150 тунела и подземни бункера в северната част на Ивицата Газа. Огромните подземни уреди на ХАМАС там се преглеждат от израелската войска като основни цели. Въпреки това Али Барака, член на управлението на палестинското придвижване ХАМАС в чужбина, съобщи, че врагът е претърпял тежки загуби и несполучлив опит да извърши сухопътна офанзива против Ивицата Газа от три страни.

Ципис обаче отхвърли тези изказвания на ХАМАС. Според него Израел е отказал да се намеси с танкови бригади челно поради подземните тунели в Газа, огромния брой цивилни, както и пленници и заложници. „ Няма опит да се нападна Газа от три направления. Нашите въоръжени сили не претърпяха огромни загуби. Сега имаме напълно друга тактичност – това ще бъде вяла хибридна интервенция с периодически нападения на нашите специфични сили и целенасочени удари на авиацията по Ивицата Газа “, изясни специалистът.

Операцията продължава към този момент две седмици и ще бъде разграничена на доста стадии. „ Няма да има известие, че наземна интервенция ще стартира в подобен и подобен миг. Вчера беше оповестено, че разширяваме активността си. Тази фраза значи всичко - че интервенцията ще продължи дълго време. Но не би трябвало да очаквате пехотни редици да щурмуват Ивицата Газа “, твърди събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР