Повече от 1000 души в Бангладеш са починали от треска

...
Повече от 1000 души в Бангладеш са починали от треска
Коментари Харесай

Смъртните случаи от денга в Бангладеш надхвърлиха 1000 в най-тежкото огнище в историята

Повече от 1000 души в Бангладеш са умряли от тресчица от денга тази година, демонстрират публични данни – близо четири пъти повече, в сравнение с през цялата предходната година.

Най-малко 1017 души са умряли през първите девет месеца на 2023 година и близо 209 000 са се заразили, което го прави най-тежкото записано огнище на заболяването, пренасяна от комари, от първата регистрирана зараза през 2000 година Сред умрелите има 112 деца на възраст до 15 години, в това число бебета.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Глобално стопляне, по-продължителните мусонни дъждове вършат денга по-смъртоносна в Южна Азия Повече от 170 мъртъв, до момента в който Бангладеш се бори с „ епидемията “ от денга СЗО предлага втора ваксина против малария за деца, стартиране при започване на идната година Какво прави Южна Азия толкоз уязвима към изменението на климата? завършек на списъка

Болниците в Бангладеш се борят да създадат място за пациенти, до момента в който заболяването се популяризира бързо в гъсто обитаемата южноазиатска страна.

Денга е заболяване, ендемично за тропическите региони и предизвиква висока температура, главоболие, гадене, повръщане, мускулни болки и в най-сериозните случаи кървене, което може да докара до гибел.

Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че денга и други болести, породени от вируси, пренасяни от комари, като чикунгуня, жълта тресчица и Зика, се популяризират по-бързо и по-далеч заради изменението на климата.

Няма ваксина или лекарство, което да лекува особено денга, която е постоянно срещана в Южна Азия през сезона на мусоните от юни до септември, защото комарът Aedes aegypti, който популяризира заболяването, вирее в застояла вода.

През последните години обаче лечебните заведения в Бангладеш също започнаха да одобряват пациенти, страдащи от заболяването през зимните месеци. Тези с повтарящи се инфекции са изложени на по-голям риск от затруднения.

Мохамад Рафикул Ислам, доктор в медицинския лицей и болница Шахид Сухраварди в Дака, сподели, че множеството пациенти, признати в неговата болница, страдат от втори или трети случай на денга.

„ Когато хората имат денга за втори, трети или четвърти път, тежестта се усилва. Броят на смъртните случаи също е по-висок “, сподели той пред организация AFP.

„ Много идват при нас, когато към този момент е късно в заболяването им “, сподели той. „ Тогава е в действителност комплицирано да ги лекуваме. “


Бангладеш записва случаи на денга от 60-те години на предишния век, само че документира първото си огнище на хеморагична тресчица денга, тежък и от време на време съдбовен признак на заболяването, през 2000 година

Вирусът, който предизвиква заболяването, в този момент е ендемичен за Бангладеш, където се следи наклонност на утежняване на огнищата от началото на века.

Нарастването на случаите накара държавното управление да ускори акцията си против денга, от повишение на осведомеността до старания за заличаване на ларвите на комари след интервал от дъжд, споделиха чиновници.

Въпреки това, неналичието на подобаващи превантивни ограничения разреши на комарите, пренасящи денга, да се разпространят из цялостен Бангладеш, сподели Кабирул Башар, ентомолог и професор по зоология в университета Джахангирнагар.

„ От 2000 година до 2018 година денга се случи единствено в град Дака, само че през 2019 година се трансферира в разнообразни градове. Тази година се трансферира и в селските региони. ”

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР