Повече от 1000 души са починали от денга в най-тежкото

...
Повече от 1000 души са починали от денга в най-тежкото
Коментари Харесай

Най-тежката епидемия от денга в Бангладеш вече е убила повече от 1000 души

Повече от 1000 души са умряли от денга в най-тежкото огнище в Бангладеш в историята, демонстрират публични данни, като повишаващите се температури заради климатичната рецесия водят до продължаващото разпространяване, защото за първи път се оповестява за повече случаи отвън гъсто обитаемоте градски центрове.

От януари 1017 души са умряли от заболяването, пренасяна от комари, в това число повече от 100 деца, като инфекциите са нарастнали над 208 000, съгласно данни от Генералната дирекция на здравните услуги на Бангладеш, оповестени в понеделник.

Докато треската от денга е ендемична в южноазиатската страна, като инфекциите нормално доближават своя връх през сезона на мусоните сред юли и септември, тази година повишаването на случаите стартира доста по-рано – към края на април.

Учените настояват, че продължителният сезон на мусоните, при който се следят по-високи температури, съчетани с нередовни, значителни превалявания, основава идеални условия за размножаване на комара Aedes, който е притежател на заболяването денга.

Напливът от пациенти натовари здравната система на страната и лечебните заведения са изправени пред дефицит на кревати и личен състав, който да се грижи за тях, оповестяват локални медии.

Смъртните случаи от огнището са съвсем четири пъти повече от предходната година, когато починаха 281 души. Само през септември е имало повече от 79 600 обявени случая и 396 смъртни случая, съгласно здравните управляващи на Бангладеш.

Нараства и безпокойството по отношение на разпространяването на епидемията в по-хладните месеци. Миналата година случаите на денга доближиха своя връх едвам през октомври, като множеството смъртни случаи бяха регистрирани през ноември.

Пациенти с денга ще получите лекуване в болничното заведение на медицинския лицей Shaheed Suhrawardy в Дака на 2 октомври. class= Пациентите с денга получават лекуване в болничното заведение на медицинския лицей Shaheed Suhrawardy в Дака на 2 октомври. Мунир Уз Заман/АФП/Гети изображения

Вирусна зараза, денга предизвиква грипоподобни признаци, в това число пронизващо главоболие, болки в мускулите и ставите, тресчица и в някои случаи вътрешно кървене и гибел. Предава се на хората посредством захапване от инфектиран комар Aedes и няма характерно лекуване за заболяването.

Денга, известна още като тресчица на счупена кост, е ендемична допълнително от 100 страни и всяка година 100 милиона до 400 милиона души се заразяват, съгласно Световната здравна организация (СЗО).

В предишното огнищата нормално бяха лимитирани до гъсто обитаеми градски центрове като столицата Дака - дом на повече от 20 милиона души - само че тази година инфекциите бързо се разпространиха във всеки регион в страната, в това число селските региони, сподели СЗО.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус сподели на брифинг за вести предишния месец, че организацията на Организация на обединените нации поддържа държавното управление и управляващите в Бангладеш „ за усилване на наблюдението, лабораторния потенциал, клиничното ръководство, контрола на векторите, връзката на риска и ангажираността на общността “ по време на епидемията.

Но има апели от специалисти по публично опазване на здравето в страната денгата да стане по-голям приоритет и да се концентрира върху ограниченията за предварителна защита, в това число ранно разкриване и достъп до съответни здравни услуги – повторните инфекции на денга могат да бъдат по-сериозни и даже смъртоносни.

Комар Aedes aegypti е показан под микроскоп в оборудването за произвеждане на комари на Националната организация по околна среда в Сингапур на 19 август 2020 година Снимката е направена на 19 август 2020 година REUTERS/Edgar Su Комар Aedes aegypti е показан под микроскоп в оборудването за произвеждане на комари на Националната организация по околна среда в Сингапур, 19 август 2020 година Снимката е направена на 19 август 2020 година REUTERS/Edgar Su Едгар Су/Ройтерс

Тези апели за деяние не се лимитират до Бангладеш. Тъй като планетата бързо се нагрява заради изгарянето на изкопаеми горива, огнищата ще стават по-чести в нови райони на света.

Глобалният брой на случаите на денга към този момент се е нараснал осем пъти през последните две десетилетия, съгласно СЗО.

С утежняването на климатичната рецесия заболяванията, пренасяни от комари като денга, зика, чикунгуня и жълта тресчица, евентуално ще се разпространят още повече и ще имат все по-голямо влияние върху човешкото здраве.

Тази година денга удари тежко Южна Америка, като Перу се бори с най-тежкото огнище в историята. Случаите във Флорида накараха управляващите да слагат под паника няколко окръга. В Азия скок на случаите засегна Шри Ланка, Тайланд и Малайзия, наред с други народи. И страни в Африка на юг от Сарахан, като Чад, също оповестяват за огнища.

Директорът за предизвестие и реагиране на СЗО Абди Махамуд назова огнищата „ канарче във въглищната мина на климатичната рецесия “ и сподели, че „ от ден на ден и повече страни “ изпитват „ тежкото задължение на тези заболявания “.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР