Повече от 1000 доброволци от цялата страна се включиха в

...
Повече от 1000 доброволци от цялата страна се включиха в
Коментари Харесай

Над 1000 доброволци се включиха в кампанията на Пиринско за чисти планини

Повече от 1000 доброволци от цялата страна се включиха в акцията „ Пиринско Чисти планини “, с цел да спомогнат за опазването на Пирин. Акциите по почистването се организираха през месец август и септември в Пирин планина и в Шумен. Благодарение на напъните на доброволците, бяха събрани общо 800 кг боклуци, измежду които пластмасови бутилки и опаковки, картон, текстил, фасове, както и органически и битов боклук.

По данни на Националния статистически институт (НСИ), един човек в България генерира приблизително по 1,2 кг боклуци на ден*. Това значи, че общото количество боклуци, събрани по време на акцията – 800 кг, се равнява на дневния боклук на над 660 души. Събраните количества ще бъдат рециклирани и употребявани за слагане на пейки и облагородяването еко пътеките в планините.

Като част от идеята, на 16-ти септември „ Пиринско Чисти планини “ се включи и в известната акция на bTV „ Да почистим България дружно “. Общо 110 доброволци, измежду които чиновници на Карлсберг България, техните фамилии и другари, чистиха на две паралелни местоположения – еко пътека Ролбан край Банско и местността „ Кьошковете “ в град Шумен. Заедно те събраха към 300 кг боклуци, с което способстваха за общия резултат на акцията. Доброволческата акция по разчистване сплоти хора на друга възраст, като най-малките участници бяха едвам на 3 и 4 години, а най-възрастните – до 60 години.

„ Щастливи сме, че тази година стартирахме акцията за чиста природа с водещата ни марка бира - Пиринско. Благодарим на всички хора, които отделиха време, с цел да дойдат и да почистят планината дружно с нас. Впечатлени сме от резултатите, които постигнахме за толкоз малко време – събрахме над половин звук боклуци, които ще бъдат рециклирани и употребявани наново с грижа за околната среда “. – разяснява Теодор Несторов, Изпълнителен шеф на Карлсберг България, който също се включи в почистването.

Като дейна и виновна марка, Пиринско ще продължи акцията с упоритостта да я развива през идващите години. Зелената самодейност е част от дълготрайната тактика на марката, ориентирана към развиването на домашния й район, както и спомагателен ангажимент към опазването на околната среда. През годините, Пиринско е осъществила редица планове със обществена и социална значителност в района, като облагородяването на теснолинейката Септември-Добринище; възобновяване на планински хижи; слагане на осведомителни табели и кошчета за боклуци в планината; поддръжка за локалната общественост и за културни събития.

Пиринско е водещата марка бира в страната, част от портфолиото на Карлсберг България**. Историята на Пиринско питие стартира през 1971 година в град Благоевград, а от 2002 година Пиринско става част от фамилията на датския пивоварен тръст Карлсберг. От години Пиринско е знак на неразривната връзка с планината и с хубостта на българската природа.

*Годишна статистика за битовите боклуци на Национален статистически институт (2011-2021 г.)
**По данни на Nielsen (2021-2022 г.)

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР