Повече от 100 екоактивисти, облечени в бели костюми, нахлуха на

...
Повече от 100 екоактивисти, облечени в бели костюми, нахлуха на
Коментари Харесай

Екоактивисти блокираха летище в Амстердам

Повече от 100 екоактивисти, облечени в бели костюми, нахлуха на летище Схипхол в Амстердам. Те стопираха няколко самолета да излетят, като седнаха пред колелата им, осведоми Ройтерс.

Протестът беше част от ден на демонстрации в и към летището, проведени от екологичните групи Greenpeace и Extinction Rebellion, протестиращи против излъчванията на парникови газове и други замърсявания, породени от летището и авиационната промишленост.

Искаме по-малко полети, повече влакове и възбрана на ненужните полети на къси дистанции и частни самолети, съобщи водачът на акцията на Грийнпийс Холандия Деуи Злок.

Според екологичната организация Схипхол е най-големият източник на излъчвания на въглероден диоксид в Холандия, отделяйки 12 милиарда кг годишно.

В отговор на митинга Схипхол разгласи, че има за цел да стане летище без излъчвания до 2030 година и поддържа задачите за авиационната промишленост да доближи чисти нулеви излъчвания до 2050 година

Военната полиция, отговаряща за сигурността на летището, заяви, че е задържала няколко лица, които са били на територията на летището, без да им бъде разрешено.

Холандското държавно управление разгласи проекти през юни за ограничение на годишните пасажери на летището до 440 000, към 11% под равнищата от 2019 година, базирайки се на опасенията за замърсяването на въздуха и климата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР