Повече българи се осигуряват на повече пари, показва проучване на

...
Повече българи се осигуряват на повече пари, показва проучване на
Коментари Харесай

Работещите се осигуряват на повече пари

Повече българи се обезпечават на повече пари, демонстрира изследване на Националната организация по приходите измежду физически лица, които заплащат налог върху приходите си за 2022 година С 10 % нараства делът на тези, които декларират, че се обезпечават над минималния застрахователен предел за съответното работно място.

Същевременно с 8% спада броят на тези, които заявяват, че са обезпечени на минималния предел. Все по-малко жители показват, че Ковид рецесията и през предходната година се е отразила отрицателно на приходите им. Нещо повече – за втора поредна година се усилва (макар и в рамките на едноцифрените стойности), делът на хората, които настояват, че приходите им даже са нарастнали.

Около 24% от жителите не престават да поддържат тезата, че по-високите приходи се таксуват с по-високи налози. Делът на посочващите вярното изказване, че у нас се ползва плосък налог, сензитивно скача и този % още веднъж надвишава 67 на 100. Все още 61% от хората са на мнение, че данъчно-осигурителната тежест е по-скоро висока. Регистрира се спад в най-негативно настроената група, които мислят, че данъчно-осигурителната тежест за жителите е доста висока, демонстрират още данните от изследването.

Остава доста висок процентът на физическите лица, които знаят в кой тъкмо фонд за наложително в допълнение пенсионно обезпечаване са записани. Това е известно на съвсем 74 на 100 от тях. От 2020 година насам се усилва броят на жителите, които в друга степен на възможност биха укривали налози. Техният дял през проучвания интервал е 62,5% от всички.

Познатостта на данъчно-осигурителната система в България измежду физическите лица се резервира на едно от най-високите си нива за последните 5 години. Сумарният дял на хората, които са отбелязали, че я познават, доближава 68%, което бележи растеж от 2,5 пункта по отношение на миналата година. Още по-позитивна е динамичността при познатостта на персоналните данъчно-осигурителни отговорности. Сумарният дял на физическите лица, които ги познават доста добре, към този момент надвишава 81%, което е повишаване с съвсем 10 пункта по отношение на миналата година. 
 Българска телеграфна агенция Българска телеграфна агенция
През 2022 година извънредно внезапно – с над 16% нараства делът на жителите, които заявяват, че заплащат налозите си без никакви проблеми. Две следващи години делът на жителите, които афишират, че изрядно заплащат дължимите налози, е в границите на близо 82% от всички.

Как да ревизирате какви налози дължите

Без значима смяна остава типа на плащаните от жителите налози и осигуровки.  В близо 70% от случаите те заплащат обществени осигуровки и налог общ приход. Сумарният дял на жителите, които декларират, че са употребили или имат намерение да употребяват данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания за 2022 година, надвишава 32% от интервюираните.

С 3% понижават огромните данъкоплатци, които заплащат налозите си без проблеми, само че все пак техният брой остава доста висок – над 80% от всички. Отчита се повишаване с 3% на тези, които декларират, че имат известни усложнения. Практически изключение са огромните данъкоплатци, които обезпечават чиновниците си на минималния застрахователен предел.
 istock istock
Огромното болшинство – 94,5% декларират, че ги обезпечават над минималния предел. 80% от представителите на огромните данъкоплатци декларират, че е несъмнено или допустимо да се обезпечават върху по-високи приходи, очаквайки в бъдеще да получават по-висока пенсия. И през сегашния интервал представителите на ГДО считат, че най-често укриваните отговорности са налог върху приходите на физическите лица от наеми и обществените осигуровки. Силно усещане обаче прави изключителният скок в посочването на укриване на Данък добавена стойност, което в никакъв случай до момента не е достигало стойност от 40%.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР