Повчето (56%) от българите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата

...
Повчето (56%) от българите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата
Коментари Харесай

Над половината българи вярват в демокрацията, но не и симпатизантите на БСП

Повчето (56%) от българите се съгласяват, че демокрацията е най-хубавата форма на държавно ръководство за страната. Това е доста нарастване по отношение на същото допитване от есента на 2018 година, съгласно което тази група бе 45%. Но не е по този начин измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия.

Несъгласните с това изказване са намалели до 28%, като преди три години те бяха над една трета (34%) и още тогава бяха със 7 прочентни пункта по-малко от 2015 година

Днес 16% споделят, че не могат да преценяват това ли е най-хубавата форма на ръководство за България.

Данните са от национално представително проучване на публичното мнение в границите на план, финансиран от Институт Отворено общество - София, Проведено е от " Алфа Рисърч " в интервала 16-23 октомври, като за разлика от предходния път, планът в този момент се извършва взаимно с Центъра за демократични тактики. Методът е директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на хиляда респонденти.

Над две трети демокрацията среща поддръжка измежду младите, образованите и живеещите в огромните градове:
Сред интервюираните, обозначили политическите си благосклонности, също господства групата на одобряващите демократицията като водещ модел за ръководство на България. Но с едно изключение измежду така наречен обичайни партии:
" Сред последователите на Българска социалистическа партия съгласните и несъгласните с изказванието, че демокрацията е най-хубавата форма на държавно ръководство за България са с изравнени позиции - 41% са съгласни с това изказване, а други 41% показват противоречие с него ", се споделя в формалното. Спрямо предходното допитване и тук има известно усъвършенстване, защото тогава несъгласните с изказванието са били 53% от гласуващите за Българска социалистическа партия.

И измежду тези, които са споделили 2-3 седмици преди парламентарните и президентски избори, че не са решили за кого да гласоподават, продемократичната група е водеща с 46%. Демокрацията е несъответствуваща за 31% от тях.

Няма коментар за това какво тъкмо схващат под народна власт другояче подкрепящите я симпатизанти на партии, чието ръководство провокира през 2020 година най-продължителните от години антиправителствени митинги.

Не се оповестява и дали допитването включва много по-подробните въпроси от 2018 година за отношение към обособените институции, усещат ли се показани в Народното събрание, виждат ли действителна конкуренция сред партиите, има ли господство на правото, сблъскват ли се с дискриминация, какво считат за медиите и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР