Потвърдихме като приоритет на приоритетите за работодателските организации влизането на

...
Потвърдихме като приоритет на приоритетите за работодателските организации влизането на
Коментари Харесай

Васил Велев: Влизането на България в Еврозоната е приоритет на приоритетите

Потвърдихме като приоритет на целите за работодателските организации влизането на страната ни в Еврозоната на 1 януари идната година, тъй като не просто имаме вяра, а знаем, че това ще усъвършенства бизнес климата, икономическия растеж, а оттова и стандарта за живот на хората. За задачата сплотяваме напъните си в битката против инфлацията. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет Васил Велев, ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщи Българска телеграфна агенция.

Васил Велев взе присъединяване в срещата при служебния министър председател Гълъб Донев, на която представители на работодателски организации обсъждаха с министър-председателя ценообразуването при питателните артикули и опциите за понижаване на инфлацията.

Велев уточни, че положителни резултати е дала програмата за компенсиране на високите цени на електрическата енергия за бизнеса и предвижда, че това ще докара до „ натурален спад на цените “ на стоките.

„ Чакаме естествения ход на нещата. Те ще паднат, когато създадените през януари артикули стигнат до магазина “, разяснява Васил Велев.

Той акцентира, че по време на срещата е заявена поддръжка за " осветяването " на недобрите търговски практики.

Предстои всички дружно да работим по преодоляване цените на питателните артикули, което сега е основно за потребителите, сподели от своя страна Васка Бакларова, ръководител на Съюз за стопанска самодейност (ССИ), след срещата.

От ССИ са внесли предпочитаните области за деяние за тази година. Със служебното държавно управление имаме към този момент добре открити практики на взаимоотношение. Ще изготвим съответните тактики, в работни групи, в направленията: приемането на България в Шенген, приемане на еврото и приемане на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Трябва да бъдат прегледани редица политики, които страната ни би трябвало да предприеме, само че извънредно значимо сега е да се оправим с икономическата рецесия, по този начин както все още са овладени цените на тока, на горивата, добави Бакларова.

По думите й главните покачвания на показателя на инфлацията идват от питателните артикули. Така че тук предстоят работни групи, с които да успеем да наложим ограничения, с които да се лимитират непозволено нарасналите цени, сподели още ръководителят на ССИ. Според нея най-големите разноски на семействата все още са за хранителни артикули.

Тя уточни, че на срещата е обсъден и Планът за възобновяване и резистентност, и стратегиите, които следва да бъдат стартирани в идващите три месеца.

За ССИ, който съставлява дребния и междинен бизнес, е извънредно значимо да стартира и процесът по цифровизация – над 3 милиарда лв., които са планувани за интервала 2021 година - 2027 година

Час по-скоро би трябвало да бъдат стартирани стратегиите по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да може бизнесът да има време да реагира, да цифровизира своя бизнес, с цел да има европейско посланичество и конкурентоспособност, добави Бакларова.

Тя добави, че са разисквани законите във връзка със Зелената договорка и какво би трябвало да направи бизнесът, с цел да има в идващите пет години добре развита зелена стопанска система.

В срещата взеха присъединяване представители на управленията на Българската стопанска камара, Съюза за стопанска самодейност, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и членове на служебното държавно управление.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР