Потвърден случай на коронавирус след вчерашния Консултативен съвет по национална

...
Потвърден случай на коронавирус след вчерашния Консултативен съвет по национална
Коментари Харесай

Част от участниците в КСНС под карантина

Потвърден случай на ковид след вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност доведе до карантинирането на огромна част от присъстващите на съвещанието. С позитивен тест за COVID-19 се оказа ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, който се е почувствал зле след края на съвещанието при президента. Днес се чака да стане ясно дали Столичната РЗИ ще карантинира участниците в КСНС като " контактни ". Според наредбите за контактен се смята всеки, прекарал повече от 15 минути в затворено помещение с потвърдено инфектиран в границите на денонощие, като в момента карантината за инфектирани е 14 дни, а за контактни - 10 дни. 

В ефира на Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова разяснява, че Столичната РЗИ ще би трябвало да направи проучване и да реши дали всички на Съвета са били контактни.  " Зависи от дистанцията, на което са били присъстващите, само че рискът от заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е " Делта " или " Омикрон ". За " Омикрон " е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат инфектирани ", сподели Ива Христова. Пред Българска телеграфна агенция обаче шефът на Столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев удостовери, че законът ще бъде спазен и участниците в КСНС ще бъдат сложени под карантина. Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев съобщи, че всички участници в Консултативния съвет при президента са се самоизолирали, сега се ревизират тестванията им и се чака разпореждане от РЗИ за карантина.

Междувременно, част от участниците към този момент оповестиха, че се самоизолират. Първи се карантинираха министър председателят Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова. Петков ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени задължения в страната. Днес той трябваше да се срещне с работодателски организации, с които да разиска високите цени на електрическата енергия и газа. Засега не е ясно дали такава среща ще се организира онлайн или ще бъде отсрочена. Петков има планувана и аудиенция в Скопие, планувана за 18 януари. Ако той остане под карантина 10 дни няма да може да взе участие в нея. Ако обаче карантината бъде понижена на 7 дни - мярка, която готви здравният министър Асена Сербезова, той може и да успее да замине за Северна Македония.  

Президентът Румен Радев и представителите на неговия екип също са се самоизолирали. Всички са в положително здраве. Предприети са ограничения за естественото действие на президентската институция, оповестиха от прессекретариата на президента.

С пост във Facebook редседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че се е самоизолирала и чака резултата от направения тази заран PCR-тест. Тя подлага на критика ръководителят на Народното събрание, че шест часа не е уведомил нито един от членовете на КСНС за своето неразположение. 

Под 10-дневна карантина е и ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов. Пред " 24 часа " той обясни, че се усеща добре и няма никаква демонстрация на симтоматика на COVID-19.  " Истината е, че той (Никола Минчев, бел. ред.) от самото начало беше с маска на срещата, само че въпреки всичко тя продължи 6 часа ", добави Иванов.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също е под карантина, само че ще продължи да работи макар самоизолирането, обясниха от кабинета му. Основната му задача е през този месец да бъде направен план на бюджет за идната година.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин разгласи във Facebook, че няма да се карантинира, тъй като е преболедувал Covid-19 по-малко от 3 месеца преди контакта със инфектиран. " Тестът ми за Covid-19 е негативен. Във връзка с това имам намерение да продължа да извършвам отговорностите си, като ще проследявам всекидневно здравния си статус ", написа Вигенин в профила си в обществената мрежа.

Лидерът на " Възраждане "  Костадин Костадинов съобщи пред Нова телевизия, че не вижда съображение за каантиниране на участниците в съвещанието. " Доколкото знам, всички са имунизирани. Самият президент преди няколко дни си постави трета доза от имунизацията. Минчев беше извънредно правилен – от самото начало беше с маска ”, акцентира Костадинов като посочи, че самият той не е бил с маска по време на диалозите. " Направих си тест и той е негативен. Разбира се, това е тест, който е закупен от аптеката. Планирам малко по-късно да си направя проучване и в лаборатория ", добави той и посочи, че ако РЗИ му наложи 10-дневна карантина, той ще бъде заставен да я съблюдава. " Такива са разпоредбите, само че те са глупави ", сподели още той.

Засега няма информация дали са се самоизолирали останалите участници в КСНС - министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на защитата Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и ръководителите на Държавните организации " Национална сигурност " и " Разузнаване " - Пламен Тончев и Антоан Гечев, посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов, Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи и Тошко Йорданов от " ИТН ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР