Потреблението на вода от язовир Бебреш“ и недостатъчните валежи застрашават

...
Потреблението на вода от язовир Бебреш“ и недостатъчните валежи застрашават
Коментари Харесай

И Ботевград е заплашен от воден режим

Потреблението на вода от язовир „ Бебреш “ и незадоволителните превалявания заплашват от нова водна рецесия - този  път в Ботевград. След месец и половина се чака равнището на водата  в язовира  да бъде 23 м, което е мъртвата точка. След това равнище вода от него не може да се черпи.

В момента равнището е 18 м под преливника. Една от аргументите за безводието е амортизираната водопреносна мрежа, сигнализира кметът Иван Гавалюгов, представен от botevgrad.news.

По този мотив се обмислят разновидности за възобновяване на сондажи по поречието на р.Бебреш и по реките сред Ботевград и Скравена, които не са функционирали към 3 десетилетия към този момент. В началото на 2020 г. община Ботевград предвижда да подаде искане до Министерство на регионалното развитие за обезпечаване на средства, за планиране и възобновяване на сондажите.

От рибарски " Балканка " обаче имат друга версия за казуса с водата. Те преди повече от година са възразили пред басейнова дирекция и МОСВ срещу това, че се усилва лимитът за вода, нужна за работата на ВЕЦ, намиращ се след язовира, и че при междинните равнища на превалявания годищно това ще докара до изпразване на " Бебреш " до сериозно равнище, което би довело до режим на водата в Ботевград.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР