Потреблението на енергия в световен мащаб е нараснало с 2,3

...
Потреблението на енергия в световен мащаб е нараснало с 2,3
Коментари Харесай

МАЕ: Глобалното търсене на енергия се е увеличило с 2,3% през 2018 г. или с най-бързото темпо за последните 10 г.


Потреблението на сила в международен мащаб е повишено с 2,3 % през предходната година, като това е най-бързия ритъм за това десетилетие, с помощта на високата продуктивност на световната стопанска система и по-големите потребности от отопление и изстудяване в другите райони. Изборът на природния газ като гориво е нараснал повишаването му в общото ползване на сила до 45 %. Това сочат данните от новия отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Търсенето на всички типове горива пораства, като за втора поредна година при изкопаемите горива този растеж е от близо 70 %. Слънчевата е вятърната сила нарастват с двуцифрени темпове, кто слънчевата пораства с 31 %. Все отново този растеж не е бил задоволително бърз, с цел да отговори на огромното търсене на сила в света. Това от своя страна е довело до увеличение на потреблението на въглищата.

В резултат световните излъчвания от СО2 през 2018 година са се нараснали с 1,7 % до 33 гигатона (Gt). Използването на въглищата при производството на електрическа енергия е надхвърлило 10 Gt, което съставлява една трета от общото нарастване. В огромната си част това се дължи на мощностите на въглища в Азия.

Това сочат изводите от последната оценка на Международната организация по енергетика (МАЕ) за международното ползване на сила и обвързваните с това излъчвания от СО2 за 2018 година

В отчетът за световното положение на енергетиката и въглеродните излъчвания (Global Energy & CO2 Status Report ) се прави обзор на енергийните пазари. В него са включени и най-новите данни за петрола, природния газ, въглищата, вятърната и слънчева сила, нуклеарната енергетика, електричеството и енергийната успеваемост.

Електричеството продължава да заема позицията на „ гориво “ на бъдещето. Световното търсене на електрическа енергия е повишено с 4 % през 2018 година до 23 000 Twh. Този бърз растеж води до дял от 20 % в общото извънредно ползване на сила. Увеличаването на производството на електрическа енергия е довело до половината от скока на търсенето на първична сила.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) способстваха доста за този растеж при производството на електрическа енергия, което съставлява съвсем половината от обезпечаването на растежа на търсенето на електрическа енергия. Лидер в региона на ВЕИ, както във връзка с слънчевата, по този начин и на вятърната сила остава Китай, следван от Европа и Съединени американски щати.

Енергийната активност се усъвършенства с 1,3 % през 2018 година, само че това е с към половина по-малко спрямо данните за интервала 2014-2016 година, означават специалистите от МАЕ. Забавянето е за трета поредна година и е в следствие от по-слабото използване на политиките за енергийна успеваемост от една страна и от друга – повишаването на търсенето в енергоемките стопански системи.

„ През 2018 година следим извънредно нарастване на международното търсене на сила, което се покачва с най-бързо движение през това десетилетие “, споделя Фатих Бирол, изпълнителен шеф на МАЕ.

Миналата година също по този начин може да се счита и за една златна година за газа, на който се дължи съвсем половината от растежа при световното търсене на сила. Въпреки огромното нарастване на възобновимите енергийни източници, световните излъчвания към момента нарастват, което още един път демонстрира, че са нужни по-бързи дейности на всички фронтове - създаване на решения за чиста сила, ограничение на излъчванията, възстановяване на успеваемостта и стимулиране на вложения и нововъведения, в това число при улавянето и съхранението им.

Почти една пета от международното търсене на сила се дължи на нарастването при търсенето на отопление и изстудяване. Това от своя страна е вследствие на това, че междинните зимни и летни температури в някои райони са над историческите данни.

Китай, Съединени американски щати и Индия взети дружно обезпечават близо 70 % от нарасналото търсене на сила в света. В Съединени американски щати се следи най-голямо нарастване на търсенето на петрол и газ в международен мащаб. Потреблението на газ скочи с 10 % по отношение на миналата година.

Търсенето на нефт е повишено с 1,3% в международен мащаб, като Съединени американски щати още веднъж са отпред във връзка с световното повишаване за първи път от 20 години, с помощта на мощната агресия в нефтохимическата индустрия, повишението на промишленото произвеждане и транспортните услуги.

Световното ползване на въглища е скочило с 0,7%. Увеличението е следено единствено в Азия, изключително в Китай, Индия и няколко страни в Южна и Югоизточна Азия.

Ядрената сила също нараства с 3,3% през 2018 година, като международното потомство доближи равнищата преди Фукушима, основно вследствие на нови допълнения в Китай и рестартирането на четири реактора в Япония. В международен мащаб нуклеарните централи са посрещнали 9% от нарастването на търсенето на електрическа енергия.

Пълният отчет на МАЕ може да бъде прочетен на: https://www.iea.org/geco/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР