Потребителските цени в Япония са се повишили с 4,2% през

...
Потребителските цени в Япония са се повишили с 4,2% през
Коментари Харесай

Инфлацията в Япония удари 42-годишен рекорд

Потребителските цени в Япония са се повишили с 4,2% през януари  2023 г.  спрямо същия месец на предходната година. Това е най-високият ритъм на инфлация в страната от декември 1981 година. Причина за повишаването са високите цени на силата и храните, се споделя в отчет, оповестен на уеб страницата на Министерството на вътрешните работи и връзките на Япония.

Цените на питателните артикули в страната през предишния месец са се нараснали със 7,4%, на облеклата - с 3,1%, на мебелите и стоките за дома - със 7,7%. Медицинските грижи в Япония са поскъпнали с 0,5%, просветителните услуги - с 0,7%, транспортните и телекомуникационните услуги - с 2,1%.

Комуналните услуги са се повишили с 14,9% през януари. Цените на тока и газа в градовете са скочили съответно с 20,2% и 35,2%. От Министерството на вътрешните работи и връзките обаче оповестиха, че по отношение на решението на държавното управление за субсидиране на битовите сметки на потребителите през февруари се чака понижение на цените на тока и газа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР