Потребителската такса за посещение при личен лекар трябва да е

...
Потребителската такса за посещение при личен лекар трябва да е
Коментари Харесай

Личните лекари настояват за адекватна потребителска такса

Потребителската такса за посещаване при персонален доктор би трябвало да е равна на 1% от минималната работна заплата . В момента тя е закрепена цена от преди 11 години в безспорна сума в лв. и не кореспондира с никакъв справедлив индикатор, с цел да може да бъде приспособена към сегашното ", съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов в студиото на Нова телевизия, обосновавайки желаното от персоналните лекари нарастване на таксата. Потребителската такса въобще не дава отговор и на общата инфлация, която застигна страната .

Той изясни, че 363 млн. е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България , като зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини. Бюджетът е извънредно непълен и не кореспондира освен с потребностите, само че и с поставените цели за акцент върху извънболничната помощ, в това число и понижаване на свръххоспитализацията.

По думите му има доста проблеми, които засягат персоналните лекари в България, само че фокусът е комплициран върху нарастването на потребителските такси, което желаят от сектора. Едновременно с това броят на общопрактикуващите лекари у нас понижава, сигнализира Брънзалов.
 Без нарастване, а и отпадане на таксата при джипитата, желаят от „ Заедно за теб “
Без нарастване, а и отпадане на таксата при джипитата, желаят от „ Заедно за теб “

Лекарите получават нарастване всяка година от НЗОК

Брънзалов поддържа концепцията и за включване на имунизацията за варицела в имунизационния календар. В последните седмици. Според Брънзалов даже и скъпа ваксина, в тези случаи би трябвало да се пресмятат обществените вреди, които нанася болестта , които са доста по-широки от номиналната цена на имунизацията. Например, заболелите възрастни карат тежко болестта и излизат в дълъг болничен, в това число и това, че майки остават вкъщи, с цел да се грижат за болното си дете.
 Защо имунизацията против варицела към момента не е наложителна в България?
Защо имунизацията против варицела към момента не е наложителна в България?

Една година след решението имунизацията към момента не е част от наложителния имунизационен календар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР