Потребителската инфлация в Германия се ускори през май до 2,5%

...
Потребителската инфлация в Германия се ускори през май до 2,5%
Коментари Харесай

Германската годишна инфлация през май нарасна силно над целевото ниво на ЕЦБ



Потребителската инфлация в Германия се форсира през май до 2,5% по отношение на година по-рано, надвишавайки доста целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на 100, демонстрират предварителни данни на формалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през май с 0,5% по отношение на април, когато набъбна с 0,7 на 100.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация в Германия през май се форсира до 2,5% от 2,0% през април, достигайки най-голям равнище от септември 2008 година. Това съставлява повишаване на инфлацията за пети следващ месец, откакто завърши действието на краткотрайно наложеното понижаване на налог добавена стойност (ДДС), показва Destatis.

Засилването на немската инфлация през май се дължи в най-голяма степен на повишаване на енергийните цени по отношение на година по-рано с 10%, до момента в който цените на храните се покачиха с 1,5%, до момента в който цените на услугите - с 2,2%, а цените на стоките като цяло се усилиха с 3,1 на 100.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) пък се увеличи през май с 0,3% на месечна база и се форсира на годишна база до 2,4% от 2,1% месец по-рано.

По този метод немската хармонизирана инфлация надвиши солидно целевото равнище на ЕЦБ за поддържане на потребителската инфлация в еврозоната на равнище от малко под 2 на 100.

Графика на показателя на потребителските цени на Германия (г./г.)



По-рано този месец основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн уточни, че централната банка има " да свърши доста работа ", с цел да увеличи инфлацията в еврозоната до нейното целево равнище от 2% и че пазарните спекулации за бързо повишаване на цените са неправилни.

Инфлацията в еврозоната се приближи до равнище от 2 на 100, най-бързия напредък от години, на фона на фискалната поддръжка за справяне с коронавирусната рецесия и след мощно възобновяване на петролните цени от техния миналогодишен срив, което кара редица анализатори да предвиждат нова евра за инфлацията в международен проект.

Филип Лейн обаче отхвърли тези прогнози с аргумента, че ще отнеме години на пазара на труда, с цел да се върне на предкризисното си равнище, както и че корпоративните салда са изчерпани и икономическият напредък към момента се основава на изобилна поддръжка от страна на централната банка и държавните управления.

Следващото съвещание на ЕЦБ ще се организира на 10 юни, на което би трябвало да реши дали да облекчи стимулиращите си ограничения, като се има поради вероятността за бърз стопански напредък през останалата част от годината, защото се чака Covid рестриктивните мерки да бъдат отстранени и секторът на услугите да се възвърне.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР