Потребителите в ЕС ще имат правото да изискват ремонт на

...
Потребителите в ЕС ще имат правото да изискват ремонт на
Коментари Харесай

Евродепутатите искат поправка на стоки и след изтичане на гаранцията

Потребителите в Европейски Съюз ще имат правото да изискват ремонт на артикули като перални машини, прахосмукачки, смарт телефони и колела даже след приключване на тяхната гаранция.

Това е част от преговорната позиция на Европейския парламент за засилено право на корекция, призната през днешния ден на пленарна сесия в Страсбург с 590 гласа „ за “ и по 15 „ срещу “ и „ въздържал се “.

Целта е поощряване на потреблението посредством улеснение на ремонта на развалени артикули, понижаване на отпадъците и подкрепяне на услугите за корекция.
Поправка вместо покупка даже след приключване на гаранцията
В рамките на законоустановения гаранционен период от продавачите ще се изисква да отдават желание на ремонта. Това ще става, когато е по-евтин или еднакъв като разход на замяната с нова стока, само че не и когато той е неосъществим или неуместен за потребителя.

Евродепутатите също по този начин оферират удължение на гаранцията с една година след поправката на уреда.

Производителите пък ще би трябвало да оферират заместващи устройства за прилагане в интервала на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, минала възобновяване.
Стимули за избор на ремонт
Потребителите постоянно се отхвърлят да поправят някой заради високи разноски или усложнен достъп до услуги за ремонт. В признатата позиция на Екологичен потенциал се планува предприятията, извършващи възобновяване на артикули, и крайните консуматори да имат достъп до всички аварийни елементи, до информация за поправката и до принадлежности на рационална цена. Национални онлайн платформи ще оказват помощ на потребителите елементарно да намират наоколо до тях сервизи и продавачи на артикули, минали възобновяване.

Предлага се също потребителите да получават ваучери и други финансови тласъци посредством национални фондове за ремонт.
Какво следва
След като страните членки (Съветът) одобряват своята позиция, могат да стартират договарянията с Екологичен потенциал.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР