Потъването на туристическия кораб в унгарската столица Будапеща, при което

...
Потъването на туристическия кораб в унгарската столица Будапеща, при което
Коментари Харесай

Десетки туристи потънаха в Дунав при Будапеща

Потъването на туристическия транспортен съд в унгарската столица Будапеща, при което починаха минимум седем южнокорейски туристи, е станало за към седем секунди, оповестиха локални медии и организации, като се базират на унгарската полиция. Трагедията се разигра в сряда вечерта, като на корабчето е имало общо 35 души - двама членове на екипажа и 33 южнокорейски туристи.14 от тях бяха извадени от водата, само че седем от тях починаха, а седем оцеляха и са в устойчиво положение, заяви Министерство на външните работи в Сеул. Поне 19 други южнокорейци се водят изчезнали, само че съгласно спасители възможностите да бъдат открити оживели са оскъдни. Южна Корея незабавно изпрати собствен военноморски екип от спасители.

Името на плавателния съд е " Русалка " - 27-метров транспортен съд за речни круизи с две палуби и потенциал от 60 души, заяви компанията притежател " Панорама дек ". " Мобилизирали сме всички запаси разполагаем, с цел да опазим човешките животи ", споделиха от компанията. " Русалка " е в техния флот от 2003 година и корабът е бил подлаган постоянно на техническа поддръжка.

Унгарските управляващи оповестиха, че туристическото корабче се е намирало край постройката на унгарския парламент и се е преобърнало, откакто било ударено от по-голям кораб. Почти незабавно е потънало. Според полицията другият транспортен съд е на компанията за круизи " Викинг ", който по незнайни към този момент аргументи е блъснал " Русалка ". Служител на южнокорейската туристическа организация, провела пътуването, разкри, че корабът е бил пуснал котва, когато е бил ударен. Никой на " Русалка " не е носел избавителни жилетки, оповестиха от външно министерство на Южна Корея, което научило това от свои чиновници в Будапеща. Според южнокорейските дипломати в унгарската столица било нещо всекидневно туристите на корабчетата за разходки по Дунав да не носят избавителни жилетки. Много локални поданици в Будапеща са шокирани от нещастието и хвърляха цветя от моста на мястото на нещастието или ги оставяха по брега.

Спасителната интервенция е затруднена от дъждовете и бързите течения на придошлата река Дунав. Цял ден в четвъртък се организираше огромна избавителна интервенция с присъединяване на боен транспортен съд, избавителни лодки, водолази и радари по продължение на няколко километра надолу по течението на реката от мястото на случая. Голям бранш към брега на реката от страната на Пеща е отцепен от полицията. Придошлите води на Дунав затрудняват извънредно доста избавителната интервенция, съобщи водолаз пред държавната телевизия. Температурата на водата е 10-12 градуса.

 

 СТИХИЯ

След изобилните дъждове, които продължиха цяло денонощие, река Сава излезе от коритото си в сектора, който минава през хърватската столица Загреб, оповестиха локални медии. Властите в града вкараха изключителни ограничения за отбрана от наводнения. В мощ са такива и във връзка с още няколко реки в страната. В четвъртък нямаше информация за нанесени вреди или потърпевши вследствие на придошлите води.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР