Потапяне в интимното- така внучката на , Диана Видмайер-Пикасо, описва

...
Потапяне в интимното- така внучката на , Диана Видмайер-Пикасо, описва
Коментари Харесай

Изложба в Париж, посветена на дъщерята на Пабло Пикасо

" Потапяне в интимното " - по този начин внучката на, Диана Видмайер-Пикасо, разказва неповторимата галерия, отдадена на майка й Мая - най-голямата от дъщерите на иконата на модерното изкуство, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

В музея в Париж Диана Видмайер-Пикасо демонстрира част от необозримото завещание на своя дядо, който си отива от този свят година преди тя да се роди. Изложбата е въодушевена от Мая Руис, която Пикасо рисува с възхитително обаяние, разкрепостено въображение и бащинска обич.

" Мая с кукла " (1938), " Мая с кукла и кон " (1938), " Мая в моряшки костюм " (1938), " Мая на лодка " (1938), " Мая с престилка " (1938 г.)...Дузина неструктурирани портрети, всичките в цвят, на дребната " Мая-Руис Пикасо, щерка на Пабло ", повеждат посетителя на неповторимо странствуване към фамилната галактика на художника.

" Това е първият път, когато тези портрети, рисувани сред 1938 и 1939 година и разпръснати по целия свят, са събрани дружно ", прецизира внучката на художника, която е организатор на изложбата.

Непосредствено след приключването на този първи стадий къс филм вкарва посетителя в сърцето на фамилния живот, ревностно защитаван от Пикасо. Наяве излиза любовта на художника към първата му щерка, родена в цялостна загадка на 5 септември 1935 година от връзката му с 28 години по-младата от него Мари-Терез Валтер.

Мая е прякор на Мария (де ла Консепсион) - име, обещано от Пикасо на щерка му в символ на респект към сестра му. През целия си живот Мая е " същинска довереница на татко си, единствената, на която е разрешено да влиза в студиото му когато и да е на деня и нощта ", пишат от Българска телеграфна агенция.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР