Построен ли е Турски поток“ като подготовка за войната в

...
Пътната карта, Тайни договорки, Построен ли е

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Построен ли е „Турски поток“ като подготовка за войната в Украйна?

Построен ли е „ Турски поток “ като подготовка за войната в Украйна? Тази теза показаха специалисти по киберсигурност и битка с дезинформацията „ Елфите “. Именно те разкриха „ изчезналата “ пътна карта, подписана от Теменужка Петкова с „ Газпром “.

„ Турски поток “ изключи Украйна от преноса на газ. Той бе повдигнат рекордно бързо

Подписаната  „ Пътна карта “ мистериозно изчезна, а никой от кабинета ГЕРБ не можеше да каже какво написа в нея. Тя бе толкоз надълбоко скрита, че не я откриха нито идващите министри след Теменужка Петкова. Не я откри и прокуратурата. Но преди дни тя внезапно се появи в хакнатите мейли на сътрудника на зам.-шефа на съветската Дума Александър Бабаков Евгений Зобнин.

„ Пътната карта “ разкри, че за изгражнадено на газопровод, за който страната ни заплати 3 милиарда лева, е било авансово уговорено. Всички последвали процедури (търгове за потенциал, публични поръчки, промени в енергийната тактика и т.н.) са били напълно проформа. Това значи, че още от 2017 година българските управляващи са следвали написания в картата модел. Не е имало действителни разбори за икономическите изгоди за страната от реализирането на плана. Нито за риска от въздействие и зависимостта от Москва.

Кой и по какъв начин се е договарял скрито за „ Турски поток “?

Тази тематика разясняват Петко Петков и Светлозара Колева от „ Елфите “. Те обясниха в детайли какво са разкодирали до момента и подчертаха: Разкритията им не са свързани с политическата конюнктура.

„ До нас първичната извадка от InformNapalm доближи на 29 февруари тази година. Самата извадка съставлява 20 входящи и изходящи писма от пощата на Евгений Зобнин. Той е помощник на Александър Бабаков, който е зам-председател на Думата “, описа Петко Петков.

Бабаков е измежду политиците, които попадат в листата със глобени руснаци

Последно е бил в България 2014 година. Зобнин е някогашен охранител и помощник на Бабаков. Той се издига до негов помощник. Той не е обществена персона или човек, който взима решения. Неговата задача е да извършва най-вече задания на секретарка. Допуснал е чисто човешка неточност, забравяйки да кодира мейлите, които си препраща от телефона на компютъра и по този начин става уязвим за хакерите.

Изтекла е цялата му поща, която стана притежание и бе оповестена от InformNapalm през януари. От платформата засичат честото споменаване на България в тези мейли и се свързват с Петков, с цел да му ги предадат за разкодиране у нас.

„ Отне два дни да разкодираме една част от тях. След това открихме имейл с пътната карта и известие за това наше изобретение публикувахме 10 часа откакто видяхме мейлите “, споделя той.

Светлозара Колева добави, че групата е била толкоз съсредоточена да прегледа документите, че не са следили настоящите вести.

„ Аз дори се изненадах от упреците, че е тъкмо преди договарянията за нов кабинет. Преди 10 дни Петко направи едно присъединяване в „ Дарик “ при Мария Черешева, в което изясни нашата взаимна работа по напълно различен проблем. Ние работехме по свързаността на тролските мнения във facebook и YouTube. Буквално няколко часа по-късно получи известие от InformNapalm. Те му споделиха, че са хакнали тези мейли и във файловете виждат, че се приказва и за България, само че нямат време да разкодират тъкмо това “, изяснява тя.

Колева изяснява, че InformNapalm e сериозна медия. Тя е приета като законна от Европейски Съюз, Европейска комисия, НАТО

„ Просто случайност е, че са чули Петко по „ Дарик “ и няколко часа по-късно му писаха, че могат да му дадат да разкодира особено частта за България. Възможно най-бързо техническите експерти започнаха да работят по разкодиране на файловете. А самата Пътна карта беше тематика, която взехме решение след разискване с другите „ елфи “, че може би това би трябвало да се търси, откакто картата е изчезнала от няколко години “, добавя тя.

Българските „ елфи “ разкриват безусловно пътечка от български политици, които споделят с Бабаков и Зобнин. Те загатват избрани български политици, като прецизират, че последни корекции по картата е правил Владимир Малинов. В този миг той е началник на „ Булгартрансгаз “.

Коректен ли е документът?

„ Това е документът, който е пратен за сключване. Нямаме го след подписа, там Теменужка Петкова би трябвало да излезе и да каже това ли е крайният вид или не е. Но има фотоси на подписания документ и в случай че се наложат фотоси от проявления от „ елфите “ документ и фотография на контракта, който Петкова подписва, се вижда, че те изцяло съответстват “, изясняват още „ Елфите “.

От хакнатите мейли се вижда и че съветската страна доста бърза с подписването и осъществяването на плана. Тя не е била заинтригувана да има доста ремонти.

Тук „ Елфите “ спекулират, че може още в оня миг Москва да е възнамерявала към този момент войната с Украйна. Именно заради това е пришпорила плана.

От мейлите се вижда още, че през 2018 година руснаците загатват, че в България ще се създават тръби за газопровод

В България по това време даже още не се разисква какъвто и да е газопровод. Руснаците обаче към този момент са възнамерявали даже производството на тръбите. В същото време и българският парламент стартира услужливо да приема промени, които да създадат вероятен този план, въпреки че у нас още никой не приказва за него.

През декември 2018 година е разгласен търг за градежа на газопровода. Участват компанията „ Аркад “ от Саудитска Арабия, също един консорциум от немската компания „ Макс Щрайхер “ и италианската „ Бунати “, както и съветското посланичество ТМК. От „ Аркад “ печелят с 1,1 млрд евро, които дават за градежа. На второ място е ТМК, предлагайки 1,6 милиарда евро. Разликата е забележителна. Обаче единствено „ Щрайхер “ и „ Бунати “ са тези, които в действителност са способни да изградят газопровода, тъй като включват в плана си и инженеринга, и единствени могат да създават компресорни станции.

През май 2019 година „ Булгартрансгаз “ отхвърля да подпише с „ Аркад “ под претекст, че има изчезнали документи. Не са показали банкови гаранции и доказателства за опит в строенето на газопроводи, споделят от българската страна.

В същото време в Народното събрание се вършат промени, които да разрешат вторият да завоюва търга. „ Булгартрансгаз “ афишира ТМК за печеливши. Любопитна детайлност е, че ТМК е записана в Люксембург и зад нея стои глобеният олигарх Димитър Попянин.

„ Аркад “ оспорва решението пред Комисия за защита на конкуренцията и комисията й дава право на 27 юни 2019 година Комисия за защита на конкуренцията постановява, че „ Аркад “ е спечелилилата състезанието и тя би трябвало да строи. Това решение на Комисия за защита на конкуренцията изненадва руснаците.

На 1 юли 2019 година руснаците се срещат с министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Лина Нуредин. Искат да построят газопровода и оферират на арабската компания да стане подизпълнител. Руснаците дават обещание на „ Аркад “, че ще ги компенсират по-нататък при последващи планове.

На 1 август 2019 година се състои в София първа среща сред българската страна и руснаците

Руснаците считат да назначат като подизпълнители останалите двама участници в състезанието. Българите ги предизвестяват, че това е нелегално по регулациите на Европейски Съюз от 2014 година, съгласно които не може една компания да доставя газ, да дава отговор за превоза и да го продава.

На 1 септември 2019 година Борисов се среща с Лина Нуредин. От мейлите се вижда, че руснаците знаят какво е говорено на тази неофициална среща. Борисов желае партньорство с арабите. Казва им, че руснаците са сложили толкоз къси периоди за осъществяване на плана, че няма по какъв начин да ги извърши. Той декларира и че избира „ Аркад “ да е основен реализатор на плана. Той предлага „ Аркад “ да съобщи отговорността по първия стадий от градежа, тъй че отговорността при неуспех да се носи единствено от съветската страна. Това обаче не се получава.

Преди дни, запитан за разкритията на българските „ елфи “, Борисов съобщи, че персонално американският президент му е споделил, че би трябвало да се построи този газопровод. Президент тогава е Тръмп, който най-вероятно има интерес да поддържа арабите да стъпят на европейския пазар, тъй че натискът въпреки всичко от „ Аркад “ да вземат плана евентуално е действителен.

Руснаците реагират стремително и през октомври Путин отпътува на посещаване в Саудитска Арабия

Там Русия получава контрола над „ Аркад “. Това става посредством внедряване в договорката на сдружението „ Поларсон “. „ Поларсон “ и „ Аркад “ подписват договорка за взаимно ръководство, като „ Поларсон “ в действителност е съветската страна. В края на годината „ Аркад “ трансферира контрола напълно на „ Поларсон “.

От мейлите излиза наяве и че е основано специфична Неправителствени организации за „ въздействие на публичното мнение “. Бюджетът й е голям – по 30 000 на месец. Тази Неправителствени организации би трябвало да провежда две конфенернции за турския поток – една в София и една в Истанбул. Всяка конференция има бюджет от по 150 000 евро. В София тя се организира под семейството на ТАСС, а сътрудник е Българска телеграфна агенция. Участник от българска страна е Румен Овчаров. Организатор на конференцията е Мира Баджева. Тя се организира през април 2019.

Общият бюджет на руснаците за медийна обработка на публичното мнение е 498 000 евро. Предназначен е за три страни – България, Сърбия и Унгария.

Целта на руснаците е да се пласират три опорки:

1. Украйна да се показа като ненадеждна дестинация през нея да минава газопровод.

2. Да се твърди, че България ще стане газов хъб.

3. Да се приказва, че в случай че тръбата минава през Украйна, това ще сложи в риск енергийната самостоятелност на страните от района.

Според българските „ елфи “ от мейлите се вижда, че тогавашният български министър председател Бойко Борисов най-вероятно е нарушил българското законодателство и това е повода тази „ пътна карта “ да не види бял свят и да изчезне мистериозно. До появяването й в хакнатите мейли.

Източник: Club Z
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР