Постоянният комитет към Бернската конвенция отхвърли поредните клевети на българските

...
Постоянният комитет към Бернската конвенция отхвърли поредните клевети на българските
Коментари Харесай

Европа отряза „зелените“ за АМ „Струма“

Постоянният комитет към Бернската спогодба отхвърли следващите клюки на българските „ зелени “, с които те се пробваха да спрат градежа на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле.

По време на съвещание в Страсбург в сряда Комитетът одобри причините на специалистите от българското Министерство на околната среда и водите, които потвърдиха, че Конвенцията не е нарушена.

„ Еколозите “ бяха показани от Андрей Ковачев, Даниел Попов и Ирина Матеева. От март месец те пишат писма до Постоянния комитет дружно с различен „ природозащитник “ – Петко Ковачев, който не присъстваше. Тримата се пробваха да прокарат тезата, че би трябвало да се отвори по този начин нареченото досие по случая „ Струма “ поради нарушавания на интернационалния контракт. При отваряне на досието започваше външна инспекция на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за лот 3.2, като в България трябваше да пристигна задгранична задача, която да изследва случая. Това щеше съдбовно да забави градежа на правата през пролома и страната трябваше да връща еврофинансиране за всички лотове на „ Струма “ – над 1.5 милиарда лв..

От години „ еколозите “ от обединението „ За да остане природа в България “, която е едно с политическа партия „ Зелените “, пробват да въздействат на построяването на лот 3.2 от аутобана през Кресненския пролом. Първоначално те изнудваха страната да направи мегатунел, дълъг близо 16 километра. Неговата цена бе изчислена на 1.2 милиарда евро, което е неосъществим разход за България и Европейска комисия (виж карето).

Отделно редица геоложки проучвания демонстрираха, че при прокопаването има огромна възможност да се отделя радон – рисков радиоактивен газ. Също по този начин при дейностите за тунела на повърхността щяха да бъдат извадени 5 милиона тона радиоактивни скали, които нямаше къде да бъдат съхранени или изхвърлени.

Впоследствие „ зелените “ желаеха цялото трасе на Автомагистрала „ Струма “ да бъде извадено от дефилето, което също щеше да оскъпи фрапантно плана.
Те нападнаха в съда Оценка на въздействието върху околната среда, която бе подписана от страната през 2017 година

Тази година Върховният административен съд дефинитивно отхвърли жалбите и Агенция пътна инфраструктура разгласи публичната поръчка за утвърждения „ източен вид “ на лот 3.2. Според плана автомагистралата в посока Гърция ще минава през Кресненското дефиле, като сегашният път ще бъде ремонтиран и уголемен. Към София ще се пътува през Кресненското плато. По този метод трафикът през пролома ще падне с най-малко с 50%, като се чака и злополуките да намалеят фрапантно. В момента пътят през Кресненското дефиле е един от най-смъртоносните в България.

Страната ни се причислява през 1991 година към Бернската спогодба, която подсигурява спазването на екологичното законодателство в Европа. Решенията на нейния Комитет имат сериозна тежест и нормално Европейската комисия се преценява с тях.

Лобираха за мегаскъпо оборудване

Една от концепциите, за които „ зелените “ лобираха дълги години, бе през пролома да се прокопае мегатунел. С дължина от близо 16 километра, цена на строителството 1.2 милиарда евро и годишна поддръжка от 50 000 000 лв. този план бе разгласен за неосъществим.
Преди това „ еколозите “ пробваха да пробутат изработването на идейния план на консорциума с швейцарско присъединяване „ Виа План – Амберг ”, само че процедурата бе прекъсната.

 Инж. Светослав Глосов - новият ръководител на Управителния съвет на АПИ Инж. Светослав Глосов, ръководител на Управителния съвет на АПИ, пред „ Труд “: Не пазят природата, а бизнес ползи

Павлина Живкова, наш делегат в Рабат, Мароко

„ Труд “ взе коментар за решението на Комитета от ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов, който беше в държавната делегация в Мароко, водена от премиера Бойко Борисов.

– Г-н Глосов, по какъв начин ще коментирате решението на Комитета на Бернската спогодба за автомагистрала „ Струма “?
– Като строители и като възложители на плана сме удовлетворени от решението. Това е обективен завършек на една епопея и на една акция, която се водеше срещу България от зелените сдружения.

– Това урок ли е за зелените сдружения?
– Трябва да бъде урок, тъй като аз не виждам нищо зелено в тях. Те са движени по-скоро от бизнес ползи, вместо от ползи в отбрана на природата. Те основават всевъзможни спънки пред българските строители и пазят ползите на западни компании.

– Допускате ли, че имат финансиране от фирмите, чиито ползи пазят?
– Не единствено мисля, само че то е и потвърдено. Това се знае.

 ЮНЕСКО Бахрейн Получиха втори интернационален пестник

За тази година това е вторият интернационален пестник за „ зелените “ с тяхна очерняща акция, отхвърлена на европейско и международно равнище. През лятото ЮНЕСКО единомислещо поддържа решението на българското държавно управление от 28 декември, с което беше изменен отчасти настоящият План за ръководство на Национален парк „ Пирин “.

Този документ на Министерския съвет даде опция за започване на законовите процедури, предхождащи построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско. Отделно корекциите в Плана са стъпка към цялостното развиване на зимния туризъм в страната ни.

На 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, която се организира в Бахрейн, българската делегация, водена от Валери Симеонов, получи поддръжката на държавите-членки на Комитета на Световната организация.

По този метод ЮНЕСКО сподели на „ зелените “ в България, че тяхното гледище за екологична оценка на корекциите в Плана е несъстоятелно.

 струма, автомагистрала Характеристики: Дължината на аутобана е 150 км

Общата дължина на автомагистрала „ Струма “ – от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморие “, свързващ Видин с Кулата, и по нея минава пътният трафик за Гърция. Направлението се употребява като най-кратък маршрут сред Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия. Трасето на автомагистралата е разграничено на четири сектора. Лот 1, 2 и 4 са в употреба. За доизграждане остава лот 3, от Благоевград до Сандански, с дължина от 62 км. Цялостното довеждане докрай на автомагистралата ще обезпечи доста усъвършенстване на пътната мрежа в Югоизточна Европа и ще сътвори условия за засилено съдействие сред страните в южната част на Балканите.

Позиция на вестник „Труд“:

„ Зелени “ вредители

Повече от 15 години формалната власт у нас изпада в суматоха, когато група партийни еколози стартират да извиват ръцете на страната и обществото, с цел да бъде изпълнено някое от настояванията им.

Основният инструмент на „ зелените “ за натиска са уличните митинги – шепа „ природозащитници “ затварят основни столични кръстовища в най-натоварените часове. А полицията стои и ги пази от гнева на елементарните жители, които няма по какъв начин да се приберат у дома и би трябвало да чакат с часове в образувалите се километрични тапи.

До през днешния ден този рекет е прави работа и претенциите на „ зелените “ са изпълнявани мълниеносно от клекналата власт.

Исканията постоянно са за прекъсване на значими за българската стопанска система планове сякаш в името на благородна екологична самодейност.

Отдавна е потвърдено, че въпросните „ еколози “ крият своите финансови ползи зад подправени дела. Похватите им включват откровени неистини и клюки, с които да заблудят обществото, а то към този момент не им има вяра.

Защо всички български държавни управления от началото на 21 век угаждат на „ зелените “ е тайнственост. Управленията могат да се поучат от реакциите на Европа и ЮНЕСКО, които тази година отрязаха „ зелените “ в претенциите им към нашата страна. С решенията си двете организации на процедура споделиха на „ зелените “ – „ Вие сте лъжци “.

Но в страната ни такава решителност няма. И тъкмо по тази причина българската стопанска система към този момент е изгубила милиарди от спрени поради „ зелените “ планове. Явно у нас никой не желае да разбере, че те не са еколози, а вредители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР